Επικαιρότητα

Τέμπη: 36 νεκροί από την φονική σύγκρουση τρένων - Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους

Τέμπη: 36 νεκροί από την φονική σύγκρουση τρένων -  Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους
Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων παραμένει σε εξέλιξη
Σχετικά Άρθρα
UPD (16.10) Την παντελή έλλειψη των κατάλληλων μέσων σηματοδότησης και ασφαλείας σηματοδοτεί η ασύλληπτη και - μια από τις χειρότερες για τα ελληνικά δεδομένα - σιδηροδρομική τραγωδία που καταγράφηκε λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν επιβατική αμαξοστοιχία με 342 επιβάτες και 10 άτομα προσωπικό που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα - Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία (2 άτομα προσωπικό) φορτωμένη με κοντέινερ που κινούνταν στην ίδια γραμμή, ερχόμενη από Θεσσαλονίκη, στο ύψος του Ευαγγελισμού, κοντά στα Τέμπη.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη (σε εκείνο το σημείο η επιβατική αμαξοστοιχία Inter - City κινείται με μια ταχύτητα της τάξης των 160 χλμ/ώρα), με αποτέλεσμα τα πρώτα βαγόνια και των δύο αμαξοστοιχίων να έχουν μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα, ενώ προκλήθηκε και φωτιά, η οποία κατασβέστηκε στη συνέχεια.
Ενδεικτικό της σφοδρής σύγκρουσης είναι πως πολλοί από τους νεκρούς εντοπίστηκαν σε απόσταση πολλών μέτρων από το σημείο της σύγκρουσης, ενώ μαρτυρίες διασωστών αναφέρουν πως κανείς απο τους επιβάτες στα βαγόνια, όπου αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμών Κελσίου, δεν ήταν ζωντανός.
Βάσει των τελευταίων επίσημων στοιχείων, μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ανέρχονται σε 36 (εκτιμάται πως οι περισσότεροι ήταν νεαρής ηλικίας, κάτω των 30 ετών) ενώ από τους 85 συνολικά τραυματίες, αυτή τη στιγμή οι 72 νοσηλεύονται  σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων οι 6 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Με απόφάση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος, ενώ
με απόφαση των υπουργών Μ.Βορίδη και Χρ. Σταϊκούρα, Δημοσία δαπάνη θα τελεστούν οι κηδείες των θυμάτων.
Στο μεταξύ, την εποπτεία των ερευνών για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα ανέθεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, στον εισαγγελέα Λάρισας, Σταμάτη Δασκαλόπουλο. Στην παραγγελία του προς τον κ. Δασκαλόπουλο ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι «με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023 (βλ. συνημμένα δημοσιεύματα), παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ», δηλαδή, να εισαχθεί η υπόθεση στο ακροατήριο κατ' απόλυτη προτεραιότητα».

Nωρίτερα:

Με απόφαση του πρωθυπουργού κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών από την 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023, με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτίρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Σε 38 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι επιβεβαιωμένοι νεκροί εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με εμπορευματική αργά το βράδυ χθες Τρίτη στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, τον πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη. Όπως ανέφερε ο κ. Βαθρακογιάννης από τους 85 τραυματίες που είχαν μεταφερθεί σε νοσοκομεία παραμένουν για νοσηλεία οι 53, ενώ οι υπόλοιποι έχουν αποχωρήσει.

Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού ατόμων, στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών παραμένει σε εξέλιξη. Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στα δύο πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας τα οποία έχουν ανατραπεί και εκεί παρουσιάζεται μεγαλύτερη δυσκολία απεγκλωβισμού.Η επιχείρηση των πυροσβεστών στα συγκεκριμένα βαγόνια γίνεται με τη βοήθεια 4 ειδικών γερανοφόρων οχημάτων που θα ανασηκώσουν τους συρμούς. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η ελληνική αστυνομία με τον ιατροδικαστή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης στο γενικό νοσοκομείο Λάρισας όπου μεταφέρονται οι σοροί. Στο νοσοκομείο βρίσκονται αξιωματικοί της αστυνομίας μαζί με ειδικούς ψυχολόγους προκειμένου να συνδράμουν στη διαδικασία και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο τους συγγενείς των θυμάτων.

8_57.jpg


Σε «πυρετό» στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Oι γιατροί στα νοσοκομεία της Λάρισας συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να περιθάλψουν τους τραυματίες και όσους χρειάζονται νοσηλεία μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.«Γίνεται χαμός στο νοσοκομείο. Δίνουμε τον αγώνα μας για να περιθάλψουμε όλους τους τραυματίες που διακομίζονται στα Επείγοντα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός.

Σημείωσε ότι στο Γενικό Νοσοκομείο νοσηλεύονται τουλάχιστον 20 άτομα με δύο τραυματίες να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.Ο κ. Κομνός εκτίμησε ότι ο αριθμών των νεκρών θα αυξηθεί, διαβεβαιώνοντας πως οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.


Πλεύρης: Κατά βάση οι νεκροί και οι τραυματίες είναι νέοι

Για μια μεγάλη τραγωδία έκανε λόγο σε δηλώσεις ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τα περισσότερα θύματα από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη είναι νέοι άνθρωποι.

Ο υπουργός Υγείας έσπευσε στη Λάρισα και σε δηλώσεις του για την τραγωδία στα Τέμπη ανέφερε ότι «οι τραυματίες βρίσκονται σε πολύ καλά χέρια» και οι περισσότεροι είναι σε καλή κατάσταση.Όπως επισήμανε ο κ. Πλεύρης, ξεκινά η διαδικασία αναγνώρισης των νεκρών και αυτή τη στιγμή τόνισε ότι «είμαστε δίπλα στους στους συγγενείς που περιμένουν να δουν αν οι άνθρωποί τους θα αναγνωριστούν».

43_19.jpg



Στα Τέμπη Μητσοτάκης, Σακελλαροπούλου και Καραμανλής

Στα Τέμπη και το σημείο της τραγωδίας μετά τη σύγκρουση τρένων με τους τουλάχιστον 32 νεκρούς και 85 τραυματίες, μεταβαίνουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών , Κώστας Καραμανλής.
Σημειώνεται ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, στον τόπο της τραγωδίας θα μεταβεί και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου.

Hellenic Train: «Βαθιά θλίψη για το τραγικό δυστύχημα»

«Τη βαθιά της θλίψη για το τραγικό δυστύχημα» που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη στο ύψος του Ευαγγελισμού, εκφράζει με νέα της ανακοίνωση η Hellenic Train.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «εργάζεται από την πρώτη στιγμή επί τόπου σε πλήρη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές» και ενημερώνει ότι «θέτει στη διάθεση των νοσοκομείων, στα οποία έχουν μεταφερθεί οι τραυματίες του ατυχήματος, την τράπεζα αίματος που έχει δημιουργηθεί από τους εργαζόμενους της εταιρείας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών».



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης