Παραμένουν οι ανησυχίες στην αγορά
Περί τις 18:55 ώρα Ελλάδας το αμερικανικό αργό διαπραγματεύονταν 1,13% υψηλότερα στα 76,19 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent ενισχυόταν 0,94% στα 82,98 δολάρια το βαρέλι.
Βοηθώντας την αγορά να κινηθεί ανοδικά την Παρασκευή, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Ρωσία, ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, σχεδιάζει να μειώσει έως και 25% τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της τον Μάρτιο, πού περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που η Μόσχα είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Μια τέτοια κίνηση, εάν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών συνεχίσει επίσης να μειώνει την παραγωγή του, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταλάντευση της αγοράς σε έλλειμμα αργότερα αυτό το έτος ή ίσως το επόμενο έτος, ιδιαίτερα εάν η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον κόσμο, αυξήσει την οικονομική της ανάπτυξη μετά εγκαταλείποντας την πολιτική της για μηδενικό COVID-19.
Επιβράδυνση της ζήτησης
Οι δύο δείκτες καταγράφουν απώλειες για την εβδομάδα, αν και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα αύξηση των αποθεμάτων αργού, υποδηλώνοντας επιβράδυνση της ζήτησης στον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο.
«Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,65 MMbbls, την ένατη συνεχόμενη εβδομάδα δημιουργίας αποθεμάτων», ανέφεραν οι αναλυτές της ING. «Από τα μέσα Δεκεμβρίου, τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 61 ΜΜbbls».
Έχουν επίσης δημιουργηθεί ανησυχίες ότι ο σταθερός πληθωρισμός θα πείσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξή της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο προηγουμένως, επιβαρύνοντας ενδεχομένως τη μελλοντική ανάπτυξη.
Επιπρόσθετα, αυτές οι αυξήσεις παρέχουν ένα πλεονέκτημα για το δολάριο ΗΠΑ, καθιστώντας το πετρέλαιο, το οποίο εκφράζεται σε δολάρια, πιο ακριβό για τους διεθνείς αγοραστές.
Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι ο βασικός δείκτης τιμών PCE, ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 0,6% τον Ιανουάριο, πάνω από το αναμενόμενο 0,4%. Το ετήσιο ποσοστό αυξήθηκε κατά 4,7%, πάνω από το αναμενόμενο 4,3%.
Η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, συρρικνώθηκε κατά 0,4% -διπλάσια από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί- το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.
www.worldenergynews.gr