Ενέργεια

Συμμετοχή Σδούκου - Βαρελίδη στον 4ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Συμμετοχή Σδούκου - Βαρελίδη στον 4ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ
Η κ. Σδούκου επεσήμανε τις συντονισμένες και κοινές προσπάθειες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σχετικά Άρθρα

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης εκπροσωπώντας τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, συμμετείχαν στον 4Ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Οι δύο Γενικοί Γραμματείς έλαβαν μέρος σε έναν παραγωγικό διάλογο στη θεματική ενότητα «Ενέργεια και Περιβάλλον».

Η κ. Σδούκου επεσήμανε τις συντονισμένες και κοινές προσπάθειες των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σε συνδυασμό με την εισαγωγή του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, κατέστησαν την Ευρώπη ανθεκτική στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα: «Η Ε.Ε. ανέπτυξε τη στρατηγική REPowerEU και προχώρησε σε μια σειρά μέτρων και κανονισμών για την εφαρμογή της. Η στρατηγική αυτή φιλοδοξεί να απαλλάξει την Ευρώπη από την εξάρτησή της από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες μέχρι το 2027 και η χώρα μας, το υποστηρίζει ενεργά».

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι η Ελλάδα μέσα από μια σειρά κρίσιμων ενεργειακών υποδομών, αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο που συνδέει την προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού από τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

98_18.JPG


Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Πέτρος Βαρελίδης, δήλωσε ότι «με τον νέο Εθνικό Κλιματικό Νόμο θα έχουμε μείωση των εκπομπών ρύπων της τάξεως του 55% έως το 2030 και 80% έως το 2040. Στόχος μας είναι η σταδιακή απολιγνιτοποίηση μέχρι και το τέλος του 2028».

Ο κ. Βαρελίδης έδωσε έμφαση στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την απανθρακοποίηση των νησιών μας, με τη διάθεση κεφαλαίων άνω των 2 δισ. ευρώ και απώτερο στόχο τη μετατροπή τους σε βιώσιμους πράσινους προορισμούς.

Τέλος, αναφέρθηκε στη επικείμενη συνεργασία της χώρας μας, με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) «για τη διασφάλιση μιας φιλόδοξης αναθεωρημένης στρατηγικής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ισχυρούς ενδιάμεσους στόχους για το 2030 και το 2040».

Τι έγραφε το WEN στις 22/2

Tις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και τον κατάλογο των ενεργειακών υποδομών που καθιστούν την Ελλάδα διάδρομο μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και συμβάλουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία και τα ορυκτά καύσιμα παρουσίασε η ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στους εκπροσώπους των ΗΠΑ που συμμετείχαν στο στρατηγικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών. Ο κατάλογος των έργων περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σχέδιο του ΔΕΣΦΑ να κατασκευάσει νέο δίκτυο αποκλειστικά για την μεταφορά υδρογόνου που θα συνδεθεί με παρόμοιο δίκτυο στη Βουλγαρία και θα αποτελέσει μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για το υδρογόνο. Αναφορά έκανε η κ. Σδούκου και στο σχέδιο του ΔΕΣΦΑ να μετατρέψει μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια το υφιστάμενο δίκτυο φυσικού αερίου σε ικανό, να μεταφέρει έως και 10% υδρογόνο αλλά και στα εγκαίνια στις 23 Φεβρουαρίου του πρώτου αγωγού του ελληνικού δικτύου φυσικού αερίου/Η2 που θα μπορούσε να λειτουργεί αποκλειστικά με υδρογόνο.

Από την πλευρά των Αμερικανών παρούσα ήταν η κυρία Erika Olson, Deputy Assistant Secretary of State for Southern Europe and the Caucasus US Department of State, Laura Lochman Deputy Assistant Secretary for Energy Diplomacy , US Department of State.
Παρών από την ελληνική πλευρά και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων κ. Πέτρος Βαρελίδης.


Η παρουσίαση  του ΔΕΣΦΑ

Τις δυνατότητες ανάπτυξης του ελληνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου παρουσίασε κλιμάκιο του ΔΕΣΦΑ στην κ. Laura A. Lochman - Deputy Assistant Secretary for Energy Diplomacy in the Bureau of Energy Resources. Η αμερικανική πλευρά δείχνει ειδικό ενδιαφέρον για τα νέα FSRU, τον αγωγό IGB και το νέο αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας καθώς και για τον κάθετο άξονα που θα συνδέει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, έργα που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση της Νοτιο Ανατολικής Ευρώπης από τη Ρωσία και ανοίγουν νέες προοπτικές για εξαγωγές αμερικανικού LNG.

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ παρουσίασε τα έργα αναβάθμισης του ελληνικού συστήματος που μαζί με την αύξηση της δυναμικότητας του IGB (από τα 3 στα 5 δις. κμ) και το διπλασιασμό της δυναμικότητας του Tap (από τα 11 στα 22 δις, κμ ) , θα οδηγήσουν σε αύξηση της δυναμικότητας εξαγωγών της χώρας από τα 2,3 δις. κυβικά μέτρα σήμερα στα 8,5 δις. κμ αερίου ετησίως μέχρι το 2025, μετατρέποντας τη χώρα σε Hub της περιοχής. Tην πλήρη στήριξη των ΗΠΑ έχουν και τα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων της Ευρώπης με την Αφρική και την Ασία για τα οποία γίνεται αναφορά και στο κοινό ανακοινωθέν των δύο χωρών. Πρόκειται για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ελλάδας- Αιγύπτου (GREGY της Elica Group του ομίλου Κοπελούζου) και Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ που θα συμβάλουν στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.


Οι προοπτικές στις Ανανεώσιμες Πηγές

Παρουσίασε επίσης το πρώτο CCS (αποθήκευσης και δέσμευσης άνθρακα) με αρχική δυναμικότητα 1 εκατ, τόνων CO2 ετησίως και μέγιστη δυναμικότητα σε πλήρη ανάπτυξη 3 εκατ. τόνων. Το έργο, όπως είπε ξεκινά με προϋπολογισμό 400 εκατ. εκ των οποίων τα 100 εκατ. εξασφαλίζονται μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Μιλώντας για επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών και της αποθήκευσης σημείωσε:

• Προσφέρουμε 20 χρόνια, κρατική εγγύηση CfD για αιολικά και ηλιακά έργα.

• Προσφέρουμε υποστήριξη CAPEX plus OPEX σε έργα αποθήκευσης μπαταριών σε κλίμακα χρησιμότητας συνολικής χωρητικότητας 1GW έως το 2025.

• Και διαμορφώνουμε ένα σαφές ρυθμιστικό τοπίο για τη σύναψη Συμβάσεων ΑΠΕ μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών.

Η Ελλάδα, είπε η κ. Σδούκου σχεδιάζει επίσης να είναι ηγέτης στην αλυσίδα αξίας υπεράκτιων αιολικών στη Μεσόγειο Θάλασσα – οι ελληνικές εταιρείες κατασκευάζουν καλώδια, πλωτές βάσεις και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό για τον κλάδο και ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή για να καλύψουν τόσο τις εγχώριες όσο και τις περιφερειακές ανάγκες.


Επεκτάσεις TAP, IGB και FSRU

Αναφερόμενη στις υποδομές φυσικού αερίου, επικεντρώθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα στην υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου με την υποστήριξή της στον TAP, σημειώνοντας τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας για τα σχέδια του TAP να διπλασιάσει τη μεταφορική του ικανότητα στα 22 bcm/έτος έως το 2028. Ο αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB προστέθηκε στην υπάρχουσα υποδομή τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η κατασκευή του FSRU Αλεξανδρούπολης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023, ενώ η διασύνδεση Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025 τόνισε.

Συμπλήρωσε, ότι μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, περαιτέρω προγραμματισμένες υποδομές, όπως και άλλα FSRU (το δεύτερο σε Αλεξανδρούπολη, Κόρινθο, Βόλο), θα ενισχύσουν περαιτέρω τον ρόλο της Ελλάδας. Η χωρητικότητα του IGB θα επεκταθεί στα 5 bcm/έτος έως το 2025 επιτρέποντας την πλήρη αξιοποίηση του FSRU Αλεξανδρούπολης που μπορεί να επαναεριοποιήσει έως και 5,5 bcm/έτος. Αυτό θα επιτρέψει την εξαγωγή επαναεριοποιημένου LNG μέχρι την Ουκρανία με έγχυση περισσότερου φυσικού αερίου στο βουλγαρικό δίκτυο φυσικού αερίου και, ενδεχομένως, στον Trans Balkan Pipeline.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης