Ενέργεια

Repsol: Στα 2,01 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου - Αύξηση 11% στο μέρισμα

Repsol: Στα 2,01 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκαν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου - Αύξηση 11% στο μέρισμα

 Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για το 2023 θα ανέλθουν στα 5 δισ. ευρώ

Η ισπανική Repsol ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της για το τέταρτο τρίμηνο υπερδιπλασιάστηκαν, βοηθούμενα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενώ παράλληλα σημείωσε μεγάλη αύξηση στις κεφαλαιουχικές δαπάνες για φέτος.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου αυξήθηκαν στα 2,01 δισεκατομμύρια ευρώ από 872 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τα 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Refinitiv Eikon.
Τα καθαρά έσοδα για το 2022 εκτινάχθηκαν στα 4,25 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ το 2021.

Παρά τις ισχυρές επιδόσεις, οι μετοχές της Repsol υποχώρησαν περίπου 1% στις νωρίς το απόγευμα αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σε περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από 4,18 δισεκατομμύρια ευρώ πέρυσι, παρόλο που αναμένει τις ταμειακές ροές της από τις δραστηριότητες σε συμβόλαιο στα 8 δισ. ευρώ από 8,9 δισ. πέρυσι.

"Η Repsol σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε οργανικές επενδύσεις. Αυτό είναι ένα βήμα προς τα πάνω και οι επενδυτές θα χρειαστούν σαφήνεια σχετικά με το πού ακριβώς πηγαίνουν για να έχουν εμπιστοσύνη στα σχέδια της Repsol", δήλωσε ο Biraj Borkhataria, αναλυτής της RBC Capital Markets .

Δαπάνες

Η εταιρεία αναμένει να δαπανήσει περίπου τα μισά από τα χρήματα για εργασίες πετρελαίου και φυσικού αερίου και περίπου το ένα τέταρτο σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Repsol χρησιμοποίησε τις υψηλότερες ταμειακές της ροές για να αυξήσει τις επενδύσεις κεφαλαίου κατά 40% το 2022, να μειώσει τον καθαρό χρέος της κατά 60% στα 2,26 δισεκατομμύρια ευρώ και να αυξήσει τις ανταμοιβές των μετόχων.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει το μέρισμά της κατά 11% σε 0,70 ευρώ ανά μετοχή και να αγοράσει 35 εκατομμύρια επιπλέον μετοχές, που αντιστοιχούν στο 2,64% του κεφαλαίου της, και να εξαγοράσει 50 εκατομμύρια μετοχές, που ισοδυναμούν με το 3,77% του κεφαλαίου της.

Τα μεγάλα κέρδη της Repsol ακολουθούν παρόμοιες ανακοινώσεις από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές TotalEnergies, BP , Shell , Exxon Mobilκαι Chevron, προκαλώντας εκκλήσεις για περαιτέρω φορολογία τον τομέα καθώς τα νοικοκυριά αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Repsol, Josu Jon Imaz, δήλωσε πέρυσι ότι οι νέοι φόροι θα απειλήσουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών σε μια περίοδο που είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας.

Ο Imaz είπε σε αναλυτές και δημοσιογράφους ότι η εταιρεία του θα αμφισβητήσει νόμιμα έναν νέο ισπανικό φόρο απροσδόκητων στις ενεργειακές εταιρείες, ο οποίος είπε ότι παραβιάζει τόσο το ισπανικό σύνταγμα όσο και το δίκαιο της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης