Ενέργεια

PPA: Στην βουλή μέχρι τις 15/2 η άρση πλαφόν για φυσική παράδοση - Με τιμές αγοράς η Υψηλή Τάση στο α΄ δίμηνο

PPA: Στην βουλή μέχρι τις 15/2 η άρση πλαφόν για φυσική παράδοση - Με τιμές αγοράς η Υψηλή Τάση στο α΄ δίμηνο
Η ανησυχία για τα έσοδα του ΤΕΜ αφήνει απέξω το πλαφόν από τα χρηματοοικονομικά συμβόλαια

Έως τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα ανοίξει ο δρόμος για τη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας - τα λεγόμενα PPAs - ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βιομηχανίας και μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Πρόκειται για τη ρύθμιση με την οποία θα εξαιρούνται τα «πράσινα» PPAs από το πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος από τον Ιούλιο του 2022 με στόχο την παρακράτηση στην πηγή, των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται σε τελικό στάδιο επεξεργασίας στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και παρά το σχετικό αίτημα του βιομηχανικού κόσμου, η εξαίρεση θα αφορά μόνο τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης και όχι τις χρηματοοικονομικές συμφωνίες.

Η κατακόρυφη μείωση των εσόδων του μηχανισμού που έχει διαμορφωθεί προκειμένου να αντλούνται κονδύλια από την χονδρεμπορική αγορά (επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής) ,ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των τελικών λογαριασμών ρεύματος μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, ανησυχεί πολύ έντονα το ΥΠΕΝ το οποίο επί του του παρόντος εμφανίζεται αμετάπειστο ως προς τη συμπερίληψη στη ρύθμιση και των χρηματοοικονομικών συμβολαίων.


Ανησυχία για τα έσοδα του ΤΕΜ

Η πτώση της τιμή του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από το συγκεκριμένο καύσιμο, έχει ως αποτέλεσμα τα έσοδα του μηχανισμού να προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις μονάδες ΑΠΕ οι οποίες αμείβονται στην τιμή του πλαφόν δηλαδή 85 ευρώ/MWh. Έτσι η εξαίρεση από το πλαφόν σημαντικού όγκου ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ εκτιμάται ότι θα μειώσει τα έσοδα του ΤΕΜ και ως εκ τούτου τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιδοτήσεων με άλλο τρόπο πέραν του κρατικού προϋπολογισμού.

Πάντως ο ΣΕΒ στην επιστολή που εστάλη πρόσφατα στον πρωθυπουργό και η οποία συνυπογράφεται από το σύνολο των βιομηχανικών συνδέσμων της χώρας εμμένει στην θέση ότι η εξαίρεση θα πρέπει να αφορά το σύνολο των PPAs και όχι μόνο αυτά που υλοποιούνται με φυσική παράδοση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή «τα PPAs (Purchase Power Agreements) δεν μπορούν να υλοποιηθούν με το νέο μηχανισμό αποζημίωσης που ισχύει από το καλοκαίρι για τις ΑΠΕ (85€/MWH). Πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων.

Η ρύθμιση η οποία έχει εξαγγελθεί δεν πρέπει να περιορίζεται στην εξαίρεση μόνο των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση αλλά να περιλαμβάνει και τα χρηματοοικονομικά (virtual) διμερή συμβόλαια, με την προϋπόθεση να είναι σε αυτά πλήρως καθορισμένα τόσο η μονάδα παραγωγής όσο και ο αγοραστής. Η εξαίρεση μόνο των ΡΡΑs με φυσική παράδοση αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τις μικρές βιομηχανίες να συνάψουν συμφωνίες με παραγωγούς ΑΠΕ διότι εξαρτώνται από τη σύμφωνη γνώμη ενός προμηθευτή».


Σε τιμές αγορά θα πληρώνει η Υψηλή Τάση το πρώτο δίμηνο

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο ΕΣΑΗ ο σύνδεσμος των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών έχει ταχθεί υπέρ της εξαίρεσης των PPAs από το πλαφόν, ενώ και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης σε πρόσφατες δηλώσεις του σημείωσε ότι για να συναφθούν μακροχρόνια συμβόλαια είναι αναγκαία η εξαίρεση τους από το πλαφόν.

Άλλωστε εν αναμονή της διευθέτησης του θέματος του πλαφόν, παραμένουν παγωμένες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της βιομηχανίας και της ΔΕΗ, η οποία θα προσφέρει ως πάροχος «πράσινες» διμερείς συμβάσεις.

Έτσι τουλάχιστον για τους δύο πρώτους μήνες του έτους οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Υψηλής Τάσης των οποίων τα συμβόλαια προμήθειας με τη ΔΕΗ έληξαν στο τέλος του 2022, θα πληρώνουν την ενέργεια σε τιμές αγοράς. Δεδομένου σε ότι η ρύθμιση δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή ενώ μετά την ψήφιση της θα χρειαστούν κάποιες διαδικαστικές κινήσεις από Χρηματιστήριο Ενέργειας, οι επιχειρήσεις ελπίζουν μόνο στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

 





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης