Μια ασυνήθιστη εικόνα εμφανίζει σήμερα ο ευρωπαϊκός χάρτης των χονδρεμπορικών αγορών ρεύματος, με την Ελλάδα να περνάει από τις υψηλότερες θέσεις στις χαμηλότερες, και μάλιστα με διαφορά από τις παραδοσιακά φθηνότερες αγορές της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης. Η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά, από τα 132 ευρώ χθες, υποχωρεί σήμερα στα 86,7 ευρώ και καταλαμβάνει την τρίτη φθηνότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (80,39 ευρώ). Εκτός συναγωνισμού μένουν οι δύο διασυνδεδεμένες αγορές της Ιβηρικής με το κατ’ εξαίρεση μοντέλο εκκαθάρισης, με τιμή μεγαβατώρας στα 21,46 ευρώ. Στη Γαλλία η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώνεται σήμερα στα 157 ευρώ, στη Γερμανία στα 143 ευρώ και στην Ιταλία στα 149 ευρώ.
Η «βουτιά» της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην ελληνική αγορά δεν συνδέεται με τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, που χθες έκλεισε στα 59,250 ευρώ/μεγαβατώρα. Τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου των ελληνικών εταιρειών τιμολογούν με βάση τις τιμές του προηγούμενου μήνα και, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας χθες στον ΣΚΑΪ, την αποκλιμάκωση των τιμών του Ιανουαρίου θα τη δούμε στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο. Φωτίζοντας το τοπίο σε σχέση με τη διαμόρφωση των τιμών, ο κ. Δαγούμας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Ιταλία, όπως και οι χώρες της Ιβηρικής, έχουν υψηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, γι’ αυτό και ο ευρωπαϊκός Νότος αντέδρασε έντονα και γι’ αυτό, επίσης, όσο είναι ακριβό το φυσικό αέριο, τόσο θα είναι ακριβές και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ σε σχέση με το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και την επίπτωσή του στις τιμές σήμερα επιβεβαιώνουν πλήρως τον πρόεδρο της ΡΑΕ. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου περιορίζεται στο 10,9%, λίγο πάνω από τον λιγνίτη που βρίσκεται στο 7,3%, ενώ οι φθηνές ΑΠΕ συμμετέχουν με ποσοστό 58,1% και αν συμπεριληφθεί και το ποσοστό 3,2% των υδροηλεκτρικών, το συνολικό μερίδιο πράσινης ενέργειας φτάνει στο 61,3%.
Ασχέτως πάντως αυτού του συγκυριακού παράγοντα, αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τη λειτουργία των αιολικών πάρκων, η αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου θα αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές ρεύματος του Φεβρουαρίου, που θα λάβουν υπόψη τους οι πάροχοι για τη διαμόρφωση των τιμολογίων του επόμενου μήνα. Οι τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή και με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις θα είναι πιθανότατα ίσως και περισσότερο από 50% κάτω από τις τιμές του Ιανουαρίου, το εύρος των οποίων κυμαίνεται στα 35,8 έως 48,9 λεπτά/kWh. Υποχώρηση στα 20 με 22 λεπτά/kWh σημαίνει ότι η κρατική επιδότηση για τη συγκράτησή τους στα επίπεδα των 15 λεπτών θα περιοριστεί στα 5 με 7 λεπτά/kWh, από τα 33 λεπτά/kWh τον Ιανουάριο (για τις πρώτες 500 kWh), προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία και περιθώριο στην κυβέρνηση να κατευθύνει πόρους που έχει δεσμεύσει από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επιδοτήσεις ρεύματος σε άλλα μέτρα κοινωνικής στήριξης, ενόψει εκλογών.
www.worldenergynews.gr