Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσός ξεκίνησε την παραγωγή στο κοίτασμα φυσικού αερίου Kovykta την Τετάρτη σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.Το κοίτασμα - το μεγαλύτερο στην ανατολική Ρωσία - θα προμηθεύει αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία
Την υλοποίηση του έργου που θα καταστήσει την Τουρκία κόμβο φυσικού αερίου φέρεται να έχει ξεκινήσει η Gazprom, με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ, να επισημαίνει πως θα διασφαλίσει τη διαφανή τιμολόγηση στη συγκεκριμένη ενεργειακή αγορά.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Μίλερ επεσήμανε πως «Τουρκία και Gazprom ξεκινήσαμε πρόσφατα να επεξεργαζόμαστε το έργο για κόμβο αερίου στη χώρα. Αυτή η απόφαση ελήφθη σε επίπεδο των αρχηγών των δύο κρατών και έχουμε ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή της». Όπως ανέφερε, ο κόμβος φυσικού αερίου θα καταστήσει δυνατή την υποστήριξη της διαφανούς και δίκαιης τιμολόγησης στην αγορά φυσικού αερίου. «Η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς και η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 20% τα επόμενα είκοσι χρόνια. Επομένως, σίγουρα σκεφτόμαστε το μέλλον, σκεφτόμαστε τα νέα μας έργα και σκεφτόμαστε την ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ο CEO της Gazprom.
Νovak: Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας
Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Alexander Novak είχε τονίσει πως η Μόσχα συζητά επιπλέον προμήθειες φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας μετά τη δημιουργία κόμβου εκεί. Και υπογράμμισε ότι η χώρα του αναμένει ότι θα έχει στείλει 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη το 2022.
«Μέσω αυτού του κόμβου είναι δυνατή η διακίνηση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου από τους κατεστραμμένους Nord Streams της Βαλτικής. Ταυτόχρονα, μιλάμε όχι μόνο για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών στην Τουρκία, αλλά και για την ανάπτυξη των υποδομών και την αύξηση του όγκου των παραδόσεων προς τα νότια», πρόσθεσε ο Novak.
www.worldenergynews.gr