Σημαντική υποχώρηση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης
Σημαντικός παράγοντας που οδηγεί σε άνοδο την ελληνική αγορά είναι οι υψηλές εισαγωγές, αποτέλεσμα της αρχιτεκτονικής της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού που προβλέπει αυτόματες ροές από την φθηνότερη στην ακριβότερη αγορά, πιέζοντας έτσι για ακόμη μεγαλύτερη άνοδο. Και στην ελληνική αγορά σήμερα οι τιμές είναι υψηλότερες τόσο από αυτή της Βουλγαρίας (94,49 ευρώ/MWh) όσο και της Ιταλίας. Έτσι οι εισαγωγές σημείωσαν για μια ακόμη ημέρα ρεκόρ συμμετοχής στο ελληνικό μίγμα καλύπτοντας το 36,4% της ζήτησης με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 31,6%, οι ΑΠΕ στο 16,5%, ο λιγνίτης στο 8,5%, και τα υδροηλεκτρικά στο 2,6%.
Ένας ακόμη παράγοντας που συντελεί στις υψηλές τιμές της ελληνικής αγοράς οι οποίες βρίσκονται σε μεγάλη απόκλιση σε σχέση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι το γεγονός πως το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή τιμολογείται με βάση τον μέσο όρο του TTF του προηγούμενου μήνα, όταν οι τιμές ήταν ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του TTF το Νοέμβριο κινήθηκε μεταξύ 123,4 ευρώ/MWh την 1η του μήνα και 146,3 ευρώ/MWh στις 30/11.
Τι λέει το ΥΠΕΝ
Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε άτυπη ενημέρωση με αφορμή τις μεγάλες διαφορές που καταγράφονται στις τιμές της ελληνικής αγοράς χονδρικής του ρεύματος σε σχέση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη, «για το σύνολο του Δεκεμβρίου η ελληνική αγορά είναι φθηνότερη ακόμα κι από χώρες με πυρηνική ενέργεια, όπως η Γαλλία ή από χώρες με οργανωμένες αγορές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία κλπ».
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η επίκληση της τιμής μιας επιλεγμένης περιόδου δεν εξυπηρετεί την αλήθεια ούτε την ενημέρωση των πολιτών, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και θα αναζητηθούν οι διακυμάνσεις τις τιμής του, ώστε να διαμορφωθεί μια ρεαλιστική εικόνα».
Το ΥΠΕΝ επαναλαμβάνει ακόμη ότι η απόφαση της Κυβέρνησης για διατήρηση των τιμών ενέργειας στη λιανική σε προσιτά επίπεδα για νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες ισχύει απολύτως και για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση.
Πάντως σε όλες της αγορές της Ευρώπης και για σήμερα καταγράφεται σημαντική πτώση της τιμής του ηλεκτρισμού. Στη Γερμανία μάλιστα, η τιμή υποχώρησε στα 13,58 ευρώ/MWh (-70,4%), στη Γαλλία στα 31,53 ευρώ/MWh (-38,8%), στην Αυστρία στα 38,16 ευρώ/MWh (-53,2%) και γενικά οι περισσότερες χώρες κινούνται κάτω από τα 50 ευρώ ευρώ/MWh. Η παραδοσιακά ακριβή Ιταλία είναι η μόνη που ακολουθεί την Ελλάδα πάνω από τα 200 ευρώ/MWh και πιο συγκεκριμένα στα 205,41 ευρώ/MWh (+16,8%), ενώ η μέση τιμή στη γειτονική Βουλγαρία διαμορφώνεται στα 94,49 ευρώ/MWh (-34,8%).
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο το συμβόλαιο TTF Ιανουαρίου έκλεισε χθες στο ολλανδικό hub κατά 4,569% υψηλότερα, στα 83,700 ευρώ/MWh, με χαμηλό ημέρας τα 76,31 ευρώ/MWh.
Είναι προφανές λοιπόν ότι θα πρέπει να περιμένουμε, τον επόμενο μήνα, όταν αποτυπωθεί η τρέχουσα πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου στην ελληνική χονδρική αγορά για να δούμε αν τότε θα πλησιάσουμε τις σημερινές τιμές της Ευρώπης.
www.worldenergynews.gr