Τελευταία Νέα

Σαχίνης: Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει PPAs - Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά 20 MW και 3,5 MW σε net metering

Σαχίνης: Η ΕΥΔΑΠ εξετάζει PPAs - Επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά 20 MW και 3,5 MW σε net metering
Το 2023 θα γίνει η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου της με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το 2026 θα αναβαθμίσει όλα τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια των δικτύων
Διπλασιασμό του ενεργειακού κόστους καταγράφει η ΕΥΔΑΠ το πρώτο εννεάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, φτάνοντας τα 15,7 εκατ. ευρώ. Και για να το περιορίσει, πέρα από την υλοποίηση έργων ΑΠΕ που έχει ήδη δρομολογήσει, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης, θα προχωρήσει σε σύναψη διμερών συμβολαίων PPAs πράσινης ενέργειας.
 
Όπως τόνισε, ήδη η επιχείρηση βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένες εταιρείες και στόχος είναι να έχει συναφθεί το πρώτο PPA εντός του 2023. Όπως επεσήμανε, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσει η ΕΥΔΑΠ σταθερές τιμές, παρότι η αγορά των PPA είναι ακόμη ανώριμη ενώ τροχοπέδη βάζει και το θεσμικό πλαίσιο. Η ΕΥΔΑΠ καταναλώνει 190.000 μεγαβατώρες τον χρόνο.

Παράλληλα, με τις συζητήσεις για PPAs, η ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει και άλλες δράσεις διαχείρισης για τη μείωση του ενεργειακού της κόστους. Ειδικότερα, η επιχείρηση θα προχωρήσει σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων 20,5 MW , εκ των οποίων 17MW εντός των εγκαταστάσεων έως το 2028 και 3,5 MW σε net metering το 2024. Παράλληλα, αναπτύσσει φωτοβολταϊκά επί εδάφους και επί στέγης σε υφιστάμενες μονάδες επεξεργασίας και υδραγωγεία του εξωτερικού συστήματος ύδρευσης, συνολικής ισχύος περίπου 40 MW.
 
Ηλεκτρικά οχήματα και Αντλησιοταμίευση

Επίσης, το 2023 θα γίνει η σταδιακή αντικατάσταση του στόλου της με ηλεκτρικά οχήματα, ενώ το 2026 θα αναβαθμίσει όλα τα ενεργοβόρα αντλιοστάσια των δικτύων. Το 2027 θα ολοκληρωθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ΚΕΛ (Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων) και ΜΕΝ (Μονάδες Επεξεργασίας Νερού) ενώ έως το 2030 θα ολοκληρωθεί η ανάπτυξη νέων υδροηλεκτρικών εγκαταστάσεων σε διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Επιπλέον θα αναπτύξει και μικρής κλίμακας μονάδα αντλησιοταμίευσης.

Ειδικά για την Ψυττάλεια, η ΕΥΔΑΠ προχωρά στη χρήση βιοαερίου αντί του φυσικού αερίου για την αποξήρανση της ιλύος, ενώ θα αυξήσει τη συμμετοχή των μονάδων παραγωγής βιοαερίων και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στις εγκαταστάσεις της στο νησί. Παράλληλα, προχωρά σε δράσεις για τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων μέσω χρήσης ειδικού πρόσθετου στο πετρέλαιο και στο ντίζελ, σε απλές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, πέρα από τις υπάρχουσες (χρήση λαμπών LED, αισθητήρες κτλ.) και σε μερική μεταφορά της διαδικασίας επεξεργασίας νερού από τα Κιούρκα στο Μενίδι με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
 
Η ΕΥΔΑΠ πάντως, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, απορρόφησε τους κλυδωνισμούς της ενεργειακής κρίσης, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές, παρά την αύξηση κατά 15,6% του λειτουργικού της κόστους από 182,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εννεάμηνο του 2021 σε 211,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Η επιχείρηση διαθέτει το δεύτερο χαμηλότερο τιμολόγιο στην Ευρώπη που δεν έχει μεταβληθεί τα τελευταία 13 χρόνια και θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου οριστεί νέο τιμολόγιο με βάση το νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σαχίνης μιλώντας για τα τιμολόγια, θα μείνουν σταθερά και το 2023. Όσον αφορά στη νέα Ρυθμιστική Αρχή Διαχείρισης Υδάτων, που θα αναλάβει δράση με το νέο έτος, σημείωσε ότι θα συμβάλει θετικά στον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης υδάτων και αποχέτευσης, με στόχο την αποφυγή αύξησης των τιμών.

Eπενδύσεις 45 εκατ το 2023

Για το 2023 προβλέπεται τριπλασιασμός των εκτελεσθέντων έργων/επενδύσεων από τα 15.000.000 στα 45.000.000 ευρώ, ενώ προχωράει η ολοκλήρωση της προετοιμασίας και για τον διαγωνισμό για τους έξυπνους μετρητές, με τα τεύχη δημοπράτησης να οριστικοποιούνται εντός του 2023. Ο κ. Σαχίνης αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό της εταιρείας για θωράκιση των υδατικών πόρων απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, λέγοντας ότι η Αθήνα έχει επάρκεια νερού για αρκετά χρόνια.
 
Όσο για την πορεία των εργασιών στην Ανατολική Αττική, είπε ότι το 2023 θα προκηρυχθούν έργα συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης περίπου 280.000.000 ευρώ που αφορούν στα Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων και στα δίκτυα αποχέτευσης τριών δήμων. Επίσης, θα τρέξει και ο διαγωνισμός για την ανακαίνιση της δεύτερης πιο ενεργοβόρας εγκατάστασης της εταιρείας μετά την Ψυττάλεια, της ΜΕΝ Πολυδενδρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης