Μετά την συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου
Η Ουγγαρία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται σε ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα στην επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές αερίου στα 180 ευρώ/Μwh.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Szijjarto είπε ότι εάν εγκριθεί το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, η Ουγγαρία θα πρέπει να προσαρμόσει τη συμφωνία της με τη Ρωσία, η οποία ήταν ανοιχτή σε πιθανή αλλαγή.
«Ήταν σημαντικό για εμάς ότι σε αυτή την πολύ κακή πρόταση ως μικρό επίτευγμα είχαμε ελεύθερα χέρια για να τροποποιήσουμε (τη σύμβαση). Δηλαδή, δεν χρειάζεται να διαβουλευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τροποποιήσεις στη μακροπρόθεσμη σύμβαση ( με τη Ρωσία) εάν αυτό καταστεί απαραίτητο σε περίπτωση ανώτατου ορίου τιμής», είπε ο Szijjarto σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με μια 15ετή συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ουγγαρία λαμβάνει επί του παρόντος 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τη Ρωσία.
Πρόταση
Ο Szijjarto είπε επίσης ότι στη συνάντηση των Βρυξελλών πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση που θα απαγόρευε ορισμένους φορείς εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών να απαιτούν τέλη διαμετακόμισης πάνω από αυτά του μέσου όρου της ΕΕ.
Ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού Adria που μεταφέρει πετρέλαιο από την Κροατία προς την Ουγγαρία θέλει να αυξήσει τα τέλη διαμετακόμισης κατά 80% το επόμενο έτος για την ουγγρική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου MOL, δήλωσε ο Szijjarto.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την αύξηση άδικη, καθώς ο αγωγός Adria ήταν μια βασική εναλλακτική οδός για τον εφοδιασμό της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας και της Τσεχίας με αργό πετρέλαιο σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τον αγωγό Druzhba που μεταφέρει πετρέλαιο στην κεντρική Ευρώπη από τη Ρωσία.
www.worldenergynews.gr