Τι αναφέρει το Outlook 2023 του 22ου World LNG Summit & Awards
Στο συνέδριο καταγράφηκαν οι νέες συνθήκες που προκάλεσε η κρίση στην ενεργειακή ασφάλεια Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμενο Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με το Outlook η παύση του φυσικού αερίου μέσω του ρωσικού αγωγού Nord Stream 1 για ολόκληρο το 2023 αφήνει ένα κενό 100-150 Mtpa (εκατ. τόνους ανά έτος) LNG (σε ισοδύναμη ενέργεια) που πρέπει να βρεθεί.
Θα μπορούσε να καλυφθεί από άλλο αέριο αγωγών όπως το βιομεθάνιο και σε μεγάλο βαθμό από το LNG. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα επιταχυνθούν επίσης.
Όπου δεν είναι δυνατή η άντληση ενέργειας, θα υπάρχει περιορισμός της ζήτησης.
Περίπου το 65% του παγκόσμιου LNG (260MT) είναι συμβολαιοποιημένο μακροπρόθεσμα και κυρίως στην Ασία. Οι μακροπρόθεσμες παραδόσεις λειτούργησαν καλά το 2022 και αναμένεται να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Η προθεσμιακή τιμολόγηση με δείκτη Brent/JCC και Henry Hub ήταν δομικά χαμηλότερη από τις τιμές spot TTF και JKM. Το μακροπρόθεσμο LNG δεν αναμένεται να διατεθεί σε σημαντικές ποσότητες για αγοραστές spot.
Ως αποτέλεσμα, θα είναι η εκτρεπόμενη δεξαμενή LNG που θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της έλλειψης στην Ευρώπη και η οποία εκτιμάται ότι είναι περίπου 140 Mtpa. Το 2023, είναι πιθανό να υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός αγοραστών από την Ασία, ιδιαίτερα από την Κίνα, όταν υποχωρήσουν οι μηδενικές πολιτικές για τον Covid. Αυτό θα σημαίνει ότι οι τιμές spot είναι πιθανό να παραμείνουν σχετικά υψηλές και ασταθείς.
Η ποσότητα LNG που χρειάζεται να αγοράσει η Ευρώπη είναι περισσότερο από 3 φορές τον όγκο που αγόρασε η Ιαπωνία ετησίως κατά τη διάρκεια της κρίσης της Φουκουσίμα.
Οι ευαίσθητες ως προς τις τιμές αγορές, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, αγωνίζονται να προσελκύσουν LNG. Η Pakistan LNG εκτιμά ότι χρειάζεται μια τιμή περίπου $10/MMBtu (+/- ένα ή δύο δολάρια), για να μπορεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το LNG στην οικονομία . Η προθεσμιακή καμπύλη στις 01/12/2022 έδειξε ότι μέχρι το 2026 οι τιμές δεν θα πέσουν στα ~ $12/MMBtu.
Ο περιορισμός της ζήτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν θεωρείται βιώσιμη μακροπρόθεσμη λύση, ιδιαίτερα για χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις βιομηχανίες.
Τα ρεκόρ της αγοράς
Σημαντικά ρεκόρ κατέγραψε η αγορά το 2022 μετά την διαταραχή που προκάλεσε η διακοπή του ρωσικού αερίου.
Η Ευρώπη αποδεσμεύεται από το φυσικό αέριο του ρωσικού αγωγού πολύ πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόταν ποτέ και επιδιώκει να εισάγει τη μέγιστη ποσότητα spot LNG.
Αυτό έχει ξεπεράσει πολλά δεδομένα στην βραχυπρόθεσμη αγορά.
Ρεκόρ κατέγραψε η παγκόσμια παραγωγή LNG η οποία ανέβηκε 5% στα 395Mt (εκατομμύρια τόνοι) , οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη που έφθασαν τα 120Mt, η προμήθεια αμερικανικού LNG στις εισαγωγές της Ευρώπης έφθασε το 43%, ενώ η κινεζική ζήτηση υποχώρησε 22%
www.worldenergynews.gr