Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι παρόντες στο έργο της ΔΕΗΑΝ 550MW στην Πτολεμαϊδα

Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι παρόντες στο έργο της ΔΕΗΑΝ 550MW στην Πτολεμαϊδα
Το έργο θεωρείται μείζονος σημασίας έργο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για τη στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ

Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι της χώρας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και μια κινεζική εταιρία έδωσαν το παρών στο διαγωνισμό που διενήργησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την κατασκευή του mega φωτοβολταικού πάρκου ισχύος 550 MW στην Πτολεμαΐδα.  

Συγκεκριμένα στο διαγωνισμό συμμετείχαν οι εταιρίες ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ, RES INVEST και η κινεζική CMEC. 

Ο διαγωνισμός αφορούσε την εξεύρεση αναδόχου για τη μελέτη, προμήθεια (πλην των φωτοβολταϊκών πλαισίων), μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 550 MW στο Ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα και τα έργα σύνδεσης του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Το mega φωτοβολταϊκό της Πτολεμαΐδας αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τον «πράσινο» μετασχηματισμό της ΔΕΗ που προωθείται μέσω της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διαθέτει προβάδισμα η ΓΕΚ Τέρνα στον διαγωνισμό. Παράλληλα θεωρείται μείζονος σημασίας έργο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για τη στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς η ολοκλήρωσή του θεωρείται ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος πράσινης ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Το έργο έχει προϋπολογισμό 216 εκατ. ευρώ.

Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση του σταθμού προβλέπεται στους 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης έως την οριστική παραλαβή της είναι οι 48 μήνες.


Στόχος εγκατεστημένη ισχύς 1,5 GW μέχρι to 2023

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαθέτει άδειες έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 4 GW πολλά από τα οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Από αυτά έργα ισχύος 2,2 GW έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW περιβαλλοντικούς όρους. Το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗΑΝ προβλέπει η εγκατεστημένη ισχύς των έργων ΑΠΕ που αναπτύσσει να ξεπεράσει εντός του 2022 τα 500 MW, να φτάσει το 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 5 GW σε βάθος πενταετίας. 

Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.

Παράλληλα η εταιρία σχεδιάζει κινήσεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών αλλά και στα Βαλκάνια, πιθανότατα έως το τέλος του έτους, αρχές του 2023.

Εξάλλου με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται το πρόγραμμα νέων έργων ΑΠΕ της ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, της εταιρείας που αποτελεί κοινό project της RWE Renewables (51%) και της ΔΕΗ Aνανεώσιμες (49%).  Εντός του 2022 ξεκινούν οι εργασίες στο Αμύνταιο όπου η εταιρεία σκοπεύει να κατασκευάσει 9 φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 940 MW.

Ειδικότερα, έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων έργων δυναμικότητας περί των 200 MW εντός των ορίων του πρώην λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. 

Εξάλλου στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της θέσης της στην αγορά των ΑΠΕ τον  περασμένο Ιούνιο, ανακοίνωσε την εξαγορά της συμμετοχής της Volterra, θυγατρικής της Αβαξ, σε χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ συνολικής ισχύος 112 MW καταβάλλοντας τίμημα 59,7 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης