Ενέργεια

Σε ανοδική τροχιά επανέρχονται οι τιμές του φυσικού αερίου - Καταλυτικός ο ρόλος του TurkStream

Σε ανοδική τροχιά επανέρχονται οι τιμές του φυσικού αερίου -  Καταλυτικός ο ρόλος του TurkStream

Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από την κρίση

 

Η έλευση του χειμώνα στην Ευρώπη έστω και καθυστερημένα δημιουργεί νέο κύκλο ανησυχιών για την εξέλιξη των τιμών αλλά και της επάρκειας φυσικού αερίου.

Στον Ολλανδικό hub TTF οι τιμές των συμβολαίων Δεκεμβρίου πήραν και πάλι την ανηφόρα καταγράφοντας μέσα σε μια συνεδρίαση άνοδο κατά 20,078% και διαμορφώθηκαν στα 117,5 ευρώ/MWh. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν ευάλωτες σε μία σειρά από αστάθμητους παράγοντες, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση των δύο τελευταίων μηνών και ειδικά του Οκτωβρίου.

Ένας ιδιαίτερα ψυχρός χειμώνας που μπορεί να απομειώσει γρήγορα τα αποθέματα αερίου στις αποθήκες της Ευρώπης ή και ένας κρύος ασιατικός χειμώνας που θα μπορούσε να ανακατευθύνει τις αποστολές φορτίων υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Ασία από την Ευρώπη ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα έκρηξη τιμών.

Επίσης ενδεχόμενες περαιτέρω περικοπές των ροών αερίου από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και της Τουρκίας, είναι παράγοντες που μπορούν να έχουν καταλυτική επιρροή στη διαμόρφωση των τιμών.

Οι υποδομές LNG

Καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζονται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η στροφή προς το υγροποιημένο αέριο θα συνεχιστεί με αυξανόμενο ρυθμό, πράγμα που εκτός από τους παραγωγούς, ευνοεί και όλη την ενδιάμεση αλυσίδα από τη μεταφορά, ως την αποθήκευση και τη διακίνηση του επαναεριοποιημένου αερίου.

Δεν είναι λίγα μάλιστα τα νέα έργα LNG που σχεδιάζονται σε όλο τον κόσμο με προθεσμιακές συμβάσεις take-or-pay, μία μέθοδος που παρέχει ασφάλεια ταμειακών ροών κατά τη διάρκεια των επιχειρηματικών κύκλων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρίες που σχεδιάζουν τέτοια έργα ή έχουν ανάλογα πρότζεκτ, τα οποία περιμένουν την τελική επενδυτική απόφαση για την υλοποίησή τους, είναι εκείνες που την επόμενη δεκαετία θα έχουν αύξηση μεριδίου αγοράς στην προμήθεια σε εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη τον Οκτώβριο συνέχισαν να μειώνονται, υποχωρώντας στα 1,94 bcm έναντι 10,08 bcm τον Οκτώβριο 2021, σύμφωνα με ανάλυση των στοιχείων της S&P Global Commodity Insights .
Οι εισαγωγές ρωσικού αερίου στην Ευρώπη τον Οκτώβριο ήταν μειωμένες κατά 9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Πλέον μόνον δύο ρωσικές διαδρομές προς την Ευρώπη, εκ των οποίων ο TurkStream, o οποίος τροφοδοτεί και την Ελλάδα και ο αγωγός μέσω Ουκρανίας, ο οποίος παρά τον πόλεμο εξακολουθεί να μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, αν και σε πολύ μειωμένες ποσότητες.
Σε επίπεδο τιμών στην Ελλάδα σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΡΑΕ η μεσοσταθμική τιμή του φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο έφθασε στα 175,5 ευρώ/MWh σημειώνοντας συνεχή άνοδο από τον Ιούνιο που ήταν στα 76,7 ευρώ/MWh, τον Ιούλιο στα 104,2 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο στα 154,1 ευρώ/MWh.

Ας σημειωθεί ότι ο TurkStream, ο οποίος συνδέει απ’ ευθείας τη Ρωσία με τα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη, κυρίως στις βαλκανικές χώρες, μέσω ειδικής σύνδεσης με τη Βουλγαρία, άρα οι προαναφερόμενες τιμές αποτελούν ένα καλάθι στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο τιμές LNG όσο και αερίου αγωγού από τη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης