Ενέργεια

FT: Η εξήγηση της αδράνειας 30 δεξαμενόπλοιων LNG στην Ευρώπη - Γιατί περιμένουν οι traders

FT: Η εξήγηση της αδράνειας 30 δεξαμενόπλοιων LNG στην Ευρώπη - Γιατί περιμένουν οι traders
Τις τελευταίες εβδομάδες, το TTF έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών

Περισσότερα από 30 δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν LNG αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων βρίσκονται επί του παρόντος σε αδράνεια στα ανοικτά των ακτών της Ευρώπης, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης ενέργειας, Vortexa.

Αυτό γίνεται, όπως εξηγεί, γιατί οι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης είναι γεμάτοι και οι traders αναμένουν ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου θα αυξηθούν εκ νέου, όσο πλησιάζει ο χειμώνας. Βασικό κίνητρο αυτής της αναμονής τους είναι σύμφωνα με τον αναλυτή, Felix Booth, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο χρονικά διάστημα.

Τα σημεία του «φαινομένου» του συνωστισμού

Τον περασμένο μήνα, η Ισπανία κήρυξε μια «εξαιρετική επιχειρησιακή κατάσταση», καθώς αρκετές δεκάδες δεξαμενόπλοια LNG έκαναν ουρά για τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, με αποτέλεσμα να υπερβούν σημαντικά τους διαθέσιμους χρόνους χρήσης.

Ο συνωστισμός δεξαμενόπλοιων σε συνδυασμό με την δυσκολία της Ευρώπης να εισάγει LNG ώθησε τη Γερμανία να συνάψει επειγόντως συμφωνία για την κατασκευή δύο πλωτών εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να λαμβάνει απευθείας LNG.

Τις τελευταίες εβδομάδες, το TTF έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών, καθώς τα άνετα επίπεδα αποθήκευσης, ο υψηλός ρυθμός εισαγωγών LNG και ο ήπιος καιρός έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Μάλιστα, στις 2 Νοεμβρίου η αποθήκευση της Ευρώπης ήταν γεμάτη κατά 95% και της Γερμανίας κατά 99,3%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Από την άλλη πλευρά, η αναπόφευκτη αλλαγή του καιρού έφερε στο προσκήνιο προβληματισμό με εικασίες περί πιθανής και γρήγορης εξάντλησης των αποθεμάτων αυτόν τον χειμώνα. Σε αυτό προστίθεται και η χειμερινή ζήτηση από την Ασία με την συνεπακόλουθη ένταση του ανταγωνισμού της Ευρώπης για προμήθεια LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης