Πως θα γίνει η μεταφορά του LNG - Προμηθευτής η Equinor
Το FSU που αυξάνει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας, κατά 140.000 κ.μ. και θα υποδέχεται το φυσικό αέριο που υποχρεούνται να αποθηκεύσουν οι ηλεκτροπαραγωγοί για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.
Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που δεν διαθέτουν εναλλακτικό καύσιμο, υποχρεούνται να τηρούν απόθεμα ασφαλείας σύμφωνα με τη Δράση 4 του σχεδίου διασφάλισης της επάρκειας εφοδιασμού της χώρας που έχει εκπονήσει η ΡΑΕ. Έτσι οι εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής που έχουν υποχρέωση τήρησης αποθέματος ασφαλείας είναι η Μυτιληναίος, η ΔΕΗ και η Ήρων.
Η Μυτιληναίος εγκαινιάζει την όλη διαδικασία καθώς διαθέτει το κρίσιμο μέγεθος και την εμπειρία, ως ο μεγαλύτερος trader φυσικού αερίου στα Βαλκάνια. Η όλη διαδικασία ενέχει τεχνικές προκλήσεις αφού για πρώτη φορά το FSU, δηλαδή ένα πλοίο μεταφοράς LNG, που έχει ενοικιάσει ο ΔΕΣΦΑ από την εταιρία Gaslog, θα γεμίσει με LNG και θα χρησιμοποιηθεί ως πλωτή δεξαμενή.
Η Διαδικασία της εκφόρτωσης από την Equinor
Για να γίνει η διαδικασία το FSU που βρίσκεται στη Ρεβυθούσα από τον Ιούλιο, έχοντας λάβει τις σχετικές άδειες από το Λιμενικό θα προσεγγίσει το πλοίο Artic Princess, το οποίο μεταφέρει LNG για λογαριασμό της Μυτιληναίος, με προμηθευτή τη νορβηγική Equinor Asa.
Τα δυο πλοία θα ενωθούν μεταξύ τους με ελαστικούς συνδέσμους προκειμένου να μεταφερθεί το LNG από το ένα στο άλλο. Θα έχει προηγηθεί διαδικασία της ψύξης του FSU και θα ακολουθήσει η εκφόρτωση.
Η ψύξη του FSU είναι μια απαραίτητη διαδικασία που διαρκεί περίπου δυο ημέρες και η εκφόρτωση θα χρειαστεί επιπλέον τέσσερις ημέρες.
Η επιλογή της Μυτιληναίος για να είναι η πρώτη εταιρία που θα εκφορτώσει στο FSU δεν είναι καθόλου τυχαία λόγω της εμπειρίας που διαθέτει η ίδια αλλά και των τεχνικών δυνατότητων του προμηθευτή της.
Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι να μην υπάρχουν εκπλήξεις σε μια τεχνικά περίπλοκη διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά, ενώ από την πλευρά της η Μυτιληναίος που είναι η μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου είναι προετοιμασμένη και διαθέτει τις δυνατότητες να ξεπεράσει όποιες τεχνικές προκλήσεις προκύψουν στη διαδικασία του cooling down πριν το gassing up.
Εξάλλου η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στην Ελλάδα και μαζί με την Equinor έχουν την αξιοπιστία να ανταπεξέλθουν στο εγχείρημα.
Σημειώνεται τέλος ότι μετά την πρώτη ψύξη το FSU που είναι το πρώτο στον κόσμο που γίνεται κοντά στη στεριά η διαδικασία (near shore), δεν θα χρειάζεται εκ νέου ψύξη για να υποδεχθεί τα επόμενα φορτία. Η λειτουργία του FSU είναι ρυθμιζόμενη διαδικασία με βάση τον κώδικα του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
www.worldenergynews.gr