Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Gemini: Χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολ. για «mega» ηλιακό έργο 690 MW στις ΗΠΑ

Gemini: Χρηματοδότηση 1,2 δισ. δολ. για «mega» ηλιακό έργο 690 MW στις ΗΠΑ
Το έργο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023

Χρηματοδότηση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έκλεισε για το Gemini, έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς παραγωγής ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσαν η Quinbrook Infrastructure Partners και η Primergy (πούλησαν το 49% στην APG, τον μεγαλύτερο διαχειριστή συνταξιοδοτικών στοιχείων στην Ολλανδία) η συμφωνία έχει κλείσει για το Gemini, το οποίο συνδυάζει χωρητικότητα 690MW σε βάση εναλλασσόμενου ρεύματος και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών 380 MW. To έργο θα κατασκευαστεί στην κομητεία Κλαρκ της Νεβάδα και θα τεθεί σε λειτουργία στο δ΄ τρίμηνο του 2023.

Μάλιστα, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Νεβάδα NV Energy στο πλαίσιο 25ετούς σύμβασης (PPA). Το Gemini αναμένεται να παράγει αρκετή καθαρή ενέργεια για να τροφοδοτήσει περισσότερα από 400.000 σπίτια σε περιόδους αιχμής και να εκτοπίσει 1,5 εκατ. τόνους CO2 ετησίως. Το έργο έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2023, και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα πωλείται στην επιχείρηση κοινής ωφέλειας της Νεβάδα NV Energy στο πλαίσιο 25ετούς σύμβασης (PPA).

«Αυτή η συναλλαγή αντιπροσωπεύει μια ιδανική ευκαιρία για επένδυση σε ένα υπερσύγχρονο ενεργειακό έργο που θα παρέχει καθαρή, ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για τη Νεβάδα» δήλωσε ο Steven Hason, διευθύνων σύμβουλος της APG στην Αμερική. Νωρίτερα φέτος, η Quinbrook και η Primergy άρχισαν να αναζητούν μετοχικούς εταίρους για την Gemini και επέλεξαν την APG μετά τη λήψη πολλαπλών προσφορών από οικονομικούς και βιομηχανικούς επενδυτές, τους οποίους δεν κατονόμασαν.

Η επίδοση των ΗΠΑ στις ΑΠΕ

Οι ΗΠΑ το 2021 εγκατέστησαν 23,6 GW ηλιακής ισχύος, αύξηση 19% σε σχέση με το 2020, σύμφωνα με την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (SEIA). Η μελέτη του Υπουργείου Ενέργειας το περασμένο φθινόπωρο πρότεινε ότι το μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας των φωτοβολταϊκών θα μπορούσε να αυξηθεί σε τουλάχιστον 37% έως το 2035 και 44% έως τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με κάποια σενάρια.

Ο νέος νόμος για το κλίμα των ΗΠΑ παρέχει γενναιόδωρα ομοσπονδιακά φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη ηλιακής ενέργειας και τη σχετική επέκταση της εγχώριας αλυσίδας εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης