Επικαιρότητα

Γώγος για εμβόλια: Σε ποιους και γιατί απευθύνεται η 4η και 5η δόση

Γώγος για εμβόλια: Σε ποιους και γιατί απευθύνεται η 4η και 5η δόση
Η τέταρτη δόση είναι ισχυρά συνιστώμενη με το επικαιροποιημένο πια (εμβόλιο), για τον πληθυσμό που έχει χειρότερη απάντηση ανοσιακή στο εμβόλιο
«Ο ιός είναι εδώ, δεν υπάρχει καμιά εξαφάνιση του SARS-CoV-2. Υπάρχειo ο ιός παγκόσμια, υπάρχει μεγάλη διασπορά, υπάρχει επιδημιολογικό φορτίο σημαντικό. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι προβληματικά» τόνισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ.

Τι είπε για τέταρτη και πέμπτη δόση

«Η τέταρτη δόση είναι ισχυρά συνιστώμενη με το επικαιροποιημένο πια (εμβόλιο), για τον πληθυσμό που έχει χειρότερη απάντηση ανοσιακή στο εμβόλιο, δηλαδή οι άνω των 60, αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα, παράλληλα με τους φροντιστές ανθρώπων που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τους υγειονομικούς κλπ. Η πέμπτη δόση ισχύει πάλι για τους ίδιους πληθυσμούς με το επικαιροποιημένο εμβόλιο πια, γιατί η τέταρτη είχε γίνει με το παλιό αν θυμάστε – διότι οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 και είχαν προβλήματα, είχαν ήδη σύσταση για μια τέταρτη δόση. Αν έχουν περάσει λοιπόν τρεις μήνες από την τέταρτη δόση γι’ αυτόν τον πληθυσμό συνιστάται και η πέμπτη δόση, τρεις μήνες μετά την προηγούμενη αναμνηστική, την τέταρτη».

«Η προσπάθεια είναι να βοηθήσουμε, να ενισχύσουμε με την επικαιροποιημένη δόση αυτούς που έχουν σοβαρά προβλήματα και έχουν μεγάλη πιθανότητα να κάνουν σοβαρή νόσο. Για τον γενικό πληθυσμό λέμε με σύσταση του θεράποντα ιατρού γιατί ξέρει καλύτερα το προφίλ του ασθενούς του, ξέρει τί νοσήματα έχει περάσει, τα φάρμακα που παίρνει, τι υποκείμενα έχει, γιατί μπορεί να είναι άλλος παχύσαρκος. Είναι πολλά τα προφίλ που μπορεί να υπάρχουν, για αυτό υπάρχει μια σύσταση σε συνδυασμό με τις οδηγίες του θεράποντος γιατρού για τον υπόλοιπο πληθυσμό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης