ΔΕΗΑΝ: Πως υλοποιούνται οι επενδύσεις με την RWE - Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος της για το χαμένο έδαφος στα PPA

ΔΕΗΑΝ: Πως υλοποιούνται οι επενδύσεις με την RWE - Καθοριστικός αναμένεται ο ρόλος της για το χαμένο έδαφος στα PPA
Το ξεκίνημα για το επενδυτικό πρόγραμμα της ΜΕΤΩΝ στα φωτοβολταϊκά

Προχωρά με γοργούς ρυθμούς ο «πράσινος» μετασχηματισμός της ΔΕΗ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στέλεχος της επιχείρησης, έως τα τέλη του έτους θα ξεκινήσει η κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 200 MW στις υπό απολιγνιτοποίηση εκτάσεις της επιχείρησης στο Αμύνταιο. Το project προκηρύχθηκε από την εταιρεία «ΜΕΤΩΝ» το κοινό σχήμα ΔΕΗ (49%) και RWE ( 51%) και είναι το πρώτο από το πακέτο των έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW που σχεδιάζει να αναπτύξει.

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) για φωτοβολταϊκό ισχύος 550 MW και τα έργα σύνδεσής του με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που θα εγκατασταθούν στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα. Ο ανάδοχος αναμένεται ότι θα έχει αναδειχθεί έως τα τέλη του έτους. Τα υπόλοιπα έργα της «ΜΕΤΩΝ», θα αναπτυχθούν σε δύο φάσεις, με την πρώτη να ξεκινά από το 2023.

Πριν τους διαγωνισμούς για τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Αμύνταιο και Πτολεμαΐδα είχε προηγηθεί προκήρυξη διαγωνισμού για τέσσερις σταθμούς ισχύος 94 MW στη Δυτική Μακεδονία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού. Στις 9 Ιουνίου είχε ανακοινωθεί και το deal για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της Volterra, συνολικής ισχύος 112 MW.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, στον νέο διαγωνισμό της ΡΑΕ, η ΔΕΗΑΝ εξασφάλισε «ταρίφες» περί τα 47,65 ευρώ/ΜWh για τέσσερις νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος 251 MW. Στόχος της εταιρείας είναι η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ να φτάσει το 1,5 GW ως το 2023 και τα 5 GW σε βάθος πενταετίας.

Σήμερα βρίσκονται υπό κατασκευή έργα ΑΠΕ 500 MW, εκ των οποίων περίπου 290 MW θα τεθούν σε λειτουργία έως το τέλος του έτους. Η ΔΕΗ διαθέτει ένα pipeline ώριμων έργων με 4 GW να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, 2,2 GW να έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης και περίπου 1,8 GW να έχουν πάρει περιβαλλοντικούς όρους.
Στο χαρτοφυλάκιο των πιο ώριμων έργων ΑΠΕ της ΔΕΗ περιλαμβάνονται φωτοβολταϊκά 251 MW στην Πτολεμαΐδα, 299 MW στο Αμύνταιο, 88 MW στη Φλώρινα, 95 MW στη Μεγαλόπολη, 400 MW σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, 200 MW αιολικά και 200 MW μονάδων αποθήκευσης.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει στις αρχές Ιουνίου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας σε συνέδριο του Economist η ΔΕΗ στο αναθεωρημένο στρατηγικό πλάνο της πέραν των ΑΠΕ και της αποθήκευσης, τα επόμενα χρόνια θα πειραματιστεί περισσότερο με το υδρογόνο ενώ χαρακτήρισε «κλειδιά» για το άμεσο μέλλον την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιοποίηση.

Αναμένεται πρωταγωνιστικός ρόλος στα PPA

Παράλληλα η ΔΕΗ αναμένεται να είναι αυτή που θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα διμερή συμβόλαια μέσω των PPA που έχει ανάγκη η βιομηχανία από το 2023 και πέρα.
Και όπως αναφέρουν στελέχη της, προετοιμάζεται συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση και παρά το γεγονός ότι τα δεδομενά στην παρούσα φάση δεν είναι τα καλύτερα δυνατά.

Ο στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι να παίξει στρατηγικά τον καθοριστικό ρόλο ανάπτυξης της αγοράς αυτής , προσβλέποντας σε μεγάλες κερδοφορίες μακροπρόθεσμα.
Πάντως οι τιμές, για τις οποίες,  η αγορά των ΑΠΕ προέβλεπε νούμερα  35 - 40 ευρώ/MWh είναι εξωπραγματικές με βάση τα τρέχοντα δεδομένα, πόσο μάλλον τιμές στα 28 -38 ευρώ/MWh που είχαν αναφερθεί το περασμένο καλοκαίρι από παρουσιάσεις επενδύσεων και προβλέψεις για την διαμόρφωση της αγοράς PPA στην διετία.

Κορυφαίοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας εκφράζουν την απογοήτευσή τους για το γεγεονός ότι η ελληνική αγορά έχει μέινει πίσω στα PPA και όπως λένε, "χάνει ένα ακόμα τρένο".
Και είναι βέβαιο ότι με την δυσαρέσκεια που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη για την ανασταλτική επίδραση του πλαφόν στις ΑΠΕ σε σχέση με τα PPA ο κίνδυνος για αντικίνητρα είναι προφανής.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης