Σημαντικές διπλωματικές κινήσεις και πρωτοβουλίες αναμένονται το προσεχές διάστημα από την ελληνική κυβέρνηση για να δημιουργήσει ασπίδα απέναντι στον τουρκικό κίνδυνο.
Οι δύο άξονες περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση προκλήσεων που θα προέλθουν από το τουρκολυβικό μνημόνιο και η αξιοποίηση της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης σε γεωστρατηγικό κέντρο.
Στο πρώτο τομέα, η ελληνική πλευρά ενδέχεται να αντιμετωπίσει την εμφάνιση του Oruc Reis νότια της Κρήτης, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση ελληνικών πολεμικών πλοίων, σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κυριακής.
Παράλληλα, η ΑΟΖ με την Αίγυπτο προκρίνει από την πλευρά της Αιγύπτου παρουσία της χώρας αυτής ακόμα και με την μορφή ναυτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας. Σημειώνεται ότι στην κοινοπραξία ερευνών για γεωτρήσεις νοτιοδυτικά της Κρήτης, παρών είναι πλέον με αυξημένο μετοχικό ενδιαφέρον ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil με ό,τι και αν αυτό συνεπάγεται.
Η ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης αποτελεί ένα ακόμη asset για την ελληνική πλευρά, καθώς επιτρέπει την παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου, δημιουργώντας εναλλακτική διαδρομή για αξιόπιστη παρακαμπτήριο και παροχή στρατιωτικού υλικού προς την Ουκρανία.
Πρόκειται για σημαντικές επενδύσεις που έχουν γίνει για αναβάθμιση παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής,αυξάνοντας την γεωπολιτική σημασία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων αναμένεται να αποτελέσει την βάση της ελληνικής στρατηγικής για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, εφόσον αυτή κλιμακωθεί στο προσεχές διάστημα.
Το διπλό μήνυμα από Αθήνα και Κάιρο στην Άγκυρα
Διπλό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλαν Αθήνα και Κάιρο, με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο.
Οι δύο επικεφαλής των διπλωματικών σωμάτων κατέστησαν σαφές πρώτον ότι δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμο το τουρκολυβικό μνημόνιο και δεύτερον ότι θα υπερασπιστούν με όλα τα νόμιμα μέσα τα συμφέροντα και τα δικαιώματά τους, τα οποία πηγάζουν από τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες.
Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι η θητεία της λιβυκής κυβέρνησης έχει λήξει και ως εκ τούτου δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες.
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε εκτενώς στην αμοιβαία επωφελή συμφωνία που υπέγραψαν Αθήνα και Κάιρο πριν από δύο χρόνια και υπογράμμισε ότι η Λιβύη πρέπει ν αποκτήσει κανονική κυβέρνηση μέσω εκλογών και να αποχωρήσουν απο τα εδάφη της οι ξένες δυνάμεις, στέλνοντας ένα επιπλέον μήνυμα στην Άγκυρα.
Στην Τουρκία, ωστόσο, εξακολουθούν να επιμένουν στο αφήγημά τους, παρά τα απανωτά «χαστούκια» σε διπλωματικό επίπεδο τόσο από τη Σύνοδο της Πράγας, όσο και από την Ουάσινγκτον. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με νέες δηλώσεις του την Κυριακή, άνοιξε τη βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα και συμφέροντα από τη Συρία και τη Λιβύη, έως την Κύπρο, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, τα οποία και θα υπερασπιστεί. Αξίζει να σημειώσουμε, ωστόσο, ότι ο λόγος του ήταν ηπιότερος, αποφεύγοντας τις πολεμικές κορώνες.
www.worldenergynews.gr