Ενέργεια

Eurogroup: Όχι σε οριζόντια μέτρα, στόχος η βιωσιμότητα του χρέους - Kλειδί η μείωση της κατανάλωσης

Eurogroup: Όχι σε οριζόντια μέτρα, στόχος η βιωσιμότητα του χρέους - Kλειδί η μείωση της κατανάλωσης
Οι κυβερνήσεις θα επικεντρωθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων με έκτακτα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα...
«Οι δημοσιονομικές πολιτικές σε όλες τις χώρες θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρει η δήλωση του Eurogroup στις 3 Οκτωβρίου 2022, εφιστώντας την προσοχή ιδιαίτερα στα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, που εφαρμόζουν οριζόντια μέτρα...
 Πιο αναλυτικά, οι υπουργοί Οικονομικών, που συνταντήθηκαν στο Λουξεμβούργο, εξέδωσαν δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική απάντηση που πρέπει να δοθεί στην εκτυλισσόμενη κρίση κόστους ζωής, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση της ανάπτυξης με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ 2%» αναφέρουν και προσθέτουν:
«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας.

Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα.
Δεδομένων των ισχυρών επιπτώσεων στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, θα συντονίσουμε τα μέτρα μας για τη διατήρηση των ίσων όρων ανταγωνισμού και της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς, μεταξύ άλλων με την αποχή από επιζήμιες φορολογικές προσαρμογές.
Η επιτάχυνση της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα». 
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του επόμενου επικεφαλής του ESM ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε ότι στις 6 Οκτωβρίου θα δίνει ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου του Ταμείου για να εξεταστεί που βρίσκεται το θέμα, δεδομένου ότι κανείς από τους τέσσερις υποψήφιους δεν έπιασε τον πήχη.
Οι συζητήσεις για τη δημοσιονομική απάντηση γίνονται ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα καταφύγει στις αγορές για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ (195,32 δισεκατομμύρια δολάρια) για εταιρείες και νοικοκυριά που πλήττονται από το ενεργειακό κόστος.
Το μέγεθος της γερμανικής απάντησης είναι πολλαπλάσιο των 67 δισ. ευρώ που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει η Γαλλία ή των 68 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η Ιταλία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης