Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως υπολογίζεται η strike price στα νέου τύπου Συμβόλαια Διαφορών για την εισαγωγή αποθηκευμένου αερίου στην Ιταλία

Πως υπολογίζεται η strike price στα νέου τύπου Συμβόλαια Διαφορών για την εισαγωγή αποθηκευμένου αερίου στην Ιταλία

Τι αναφέρει η εισήγηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

 

To κόστος προμήθειας φυσικού αερίου αλλά και ο χρόνος σύναψης των συμβολαίων είναι δύο από τις βασικές παραμέτρους για τον υπολογισμό της strike price, στα νέου τύπου Συμβόλαια Διαφορών (Contracts of Difference), που θα μπορούν να καταρτίζουν οι εταιρίες εισαγωγής αερίου με τον ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση των ποσοτήτων αερίου που αποθηκεύουν στην Ιταλία.


Το Χρηματιστήριο Ενέργειας απέστειλε ήδη εισήγηση για τον τρόπο υπολογισμού του strike price. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπόχρεοι να τηρούν αποθέματα ασφαλείας στην Ιταλία που είναι η ΔΕΠΑ, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας, η Elpedison, η εταιρία Ηρων και η ΔΕΗ, θα μπορούν να συνάπτουν Συμβόλαια Διαφορών (Contract for Differences, CfD) με τον ΔΕΣΦΑ και να αποζημιώνονται τη μοναδιαία διαφορά μεταξύ της strike price, και την τρέχουσα εμπορική τιμή κατά τη στιγμή της απόληψης, εφόσον αυτή είναι μικρότερη από την τιμή strike price. Στην περίπτωση που η τιμή είναι μεγαλύτερη της τιμής strike price, η διαφορά θα επιστρέφεται από τους προμηθευτές.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΕΧΕ, η οποία τέθηκε σε διαβούλευση ως τις 10 Οκτωβρίου από τη ΡΑΕ, ο προσδιορισμός του strike price θα λαμβάνει υπόψη :

1) Το κόστος προμήθειας σε ευρώ, καθώς και τον χρόνο προμήθειας και πρέπει να τεκμηριώνονται από σχετικά παραστατικά προς την αρμόδια Αρχή ελέγχου.

2) Το κόστος προμήθειας για κάθε υπόχρεο προμηθευτή λαμβάνει υπόψη το σύνολο του κόστους των αγορών φυσικού αερίου στις οποίες προέβη ο προμηθευτής για την κάλυψη της υποχρέωσης δημιουργίας αποθέματος.

3) Για τον χρόνο προμήθειας, λαμβάνεται υπόψη ο μεσοσταθμικός μέσος όρος των επιμέρους ημερομηνιών αγοράς φυσικού αερίου, σταθμισμένων με το κόστος των επιμέρους αγορών.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση, που κάποιος προμηθευτής έχει προβεί σε τρεις αγορές για την κάλυψη της ποσότητας των αποθεμάτων που του αναλογούν με ημερομηνίες 1, 10 , και 20 Οκτωβρίου και αντίστοιχο κόστος προμήθειας 10.000 ευρώ, 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ, τότε , ως χρόνος προμήθειας λαμβάνεται η 15η Οκτωβρίου και το μεσοσταθμικό κόστος αγορών.
Εναλλακτικά́, το Χρηματιστήριο Ενέργεια αναφέρει πως σε ό,τι αφορά́ το κόστος προμήθειας φυσικού́ αεριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και o μέσος όρος των ημερήσιων μέσων τιμών TTF του επόμενου μήνα: Για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθούν οι τιμές TTF που διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο για τις παραδόσεις Οκτωβρίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες στη Βρετανία. Πρόκειται δηλαδή για το ίδιο μοντέλο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της ρυθμιζόμενης τιμής των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση.

4) Παράλληλα η ΡΑΕ θα πρέπει να υπολογίσει το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου για τους υπόχρεους προμηθευτές, καθώς και τα τυχόν πρόσθετα κόστη που προκύπτουν ως αποτέλεσμα των διαγωνιστικών διαδικασιών δέσμευσης δυναμικότητας, που αποζημιώνονται από το Ταμείο Ασφάλειας Εφοδιασμού (ΤΑΕ). Τα εν λόγω κόστη δεν συμπεριλαμβάνονται στον υπολογισμό του Strike Price

5) Διάθεση ποσοτήτων και διαδικασία
Με βάση την παραδοχή ότι η απόληψη του αποθέματος αερίου και η διάθεσή του στο Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου (ΒΕΦΑ) από του υπόχρεους προμηθευτές θα γίνεται με σταθερό ρυθμό, όπως προβλέπει το σχέδιο της ΡΑΕ, τότε θα έχουμε ένα σύνολο 151 ημερών παράδοσης (gas-days) για το διάστημα από την 1η Νοεμβρίου 2022 ως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλουν τις εντολές πώλησης στο Βάθρο Εμπορίας κάθε ημέρα σε οποιαδήποτε σειρά προς προς διαπραγμάτευση είναι διαθέσιμη. Για την τεκμηρίωση της διάθεσης των ποσοτήτων αλλά και για τον υπολογισμό της τιμής αναφοράς (Reference Price), οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καταδεικνύουν ότι οι σχετικές προς πώληση ποσότητες αφορούν στη διάθεση αποθέματος από την αποθήκη της Ιταλίας.
Τέλος το ΕΧΕ ζητεί από τη ΡΑΕ να εκδώσει απόφαση για την όλη διαδικασία που θα περιλαμβάνει την τεκμηρίωση του κόστους, την υποβολή των στοιχείων παραστατικών, τον υπολογισμό της strike price κλπ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης