Η επδείνωση σύμφωνα με τα στοιχεία για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι δραματική
Τα στατιστικά στοιχεία Ιουλίου από το γερμανικό γραφείο εξωτερικού εμπορίου BAFA είναι τα πέμπτα που αντικατοπτρίζουν τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, και των δυτικών κυρώσεων εναντίον αυτού που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εξαρτιόταν περισσότερο από πολλές άλλες στην Ευρώπη από το ρωσικό αέριο, το οποίο προμηθεύεται κυρίως μέσω του αγωγού Nord Stream 1 που η Ρωσία διέκοψε, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις, ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί λένε ότι η Ρωσία εξοπλίζει την ενέργεια.
Οι αγωγοί φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Δανία, καθώς και οι πάροχοι υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα πλοία έχουν αρχίσει να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο.
Οι traders ενέργειας παρακολουθούν τις εισαγωγές επειδή η προσφορά και η ζήτηση επηρεάζουν τις τιμές και τους όγκους της χονδρικής αγοράς, ενώ οι επιπτώσεις της έλλειψης προσφοράς έχουν επεκταθεί και στη βιομηχανία και συμβάλλουν στον πληθωρισμό και τις υφεσιακές τάσεις.
Τα δεδομένα για το φυσικό αέριο συσχετίζονται επίσης με τον άνθρακα, καθώς και τα δύο ανταγωνίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ δίνουν επίσης στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση για υποχρεωτικές άδειες εκπομπών άνθρακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εισαγωγές
Τα στατιστικά στοιχεία της BAFA, που δημοσιεύονται με καθυστέρηση δύο μηνών, έδειξαν ότι οι εισαγωγές Ιανουαρίου-Ιουλίου ανήλθαν σε 2.282.849 terajoules (TJ), ή 64,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έναντι 3.065.578 TJ ένα χρόνο νωρίτερα.
Καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ, ο λογαριασμός των εισαγωγών της Γερμανίας αυξήθηκε στα 38,3 δισεκατομμύρια ευρώ το επτάμηνο, σε σύγκριση με 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ την ίδια περίοδο του 2021, έδειξαν τα στοιχεία.
Η μέση τιμή που καταβλήθηκε στα σύνορα τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 254,3% σε ετήσια βάση στα 16.784,17 ευρώ/TJ, σύμφωνα με την BAFA.
Μόνο η τιμή Ιουλίου των 28.811,16 ευρώ, που ισοδυναμεί με 10,37 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh), ήταν υπερπενταπλάσια από τον Ιούλιο του 2021 στα 5.341,58 ευρώ.
www.worldenergynews.gr