Ενέργεια

«Φωτιά» στην ενεργειακή αλληλεγγύη της ΕΕ βάζει ο αγωγός MidCat

«Φωτιά» στην ενεργειακή αλληλεγγύη της ΕΕ βάζει ο αγωγός MidCat
Αντίθετη η Γαλλία στο συγκεκριμένο έργο

Η έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μεγαλύτερη «ενεργειακή αλληλεγγύη» της ΕΕ κατά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, όπως δείχνει ήδη το γαλλο-ισπανικό έργο του αγωγού φυσικού αερίου MidCat – που βρίσκεται σε αναμονή λόγω της συνεχιζόμενης αντίθεσης της Γαλλίας.

Μπροστά στην εκτίναξη των τιμών στα ύψη, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε 11 αναφορές στην ενεργειακή αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης την Τετάρτη (14 Σεπτεμβρίου).

Όμως, ένα παράδειγμα όπου αναμένεται η αλληλεγγύη της ΕΕ στο ενεργειακό μέτωπο – και συγκεκριμένα η κατασκευή του αγωγού MidCat – δείχνει πώς τα συμφέροντα των κρατών μελών μπορούν να υπερισχύσουν.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Γερμανία αναζωπύρωσαν τις συνομιλίες για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου MidCat που συνδέει την Ισπανία και τη Γαλλία μέσω των Πυρηναίων, λέγοντας ότι θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή 7,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην κεντρική Ευρώπη, διπλασιάζοντας την τρέχουσα ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ισπανίας.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης