Ενέργεια

OMV: Τεράστιος θα είναι ο αντίκτυπος της έκτακτης εισφοράς 33%

OMV: Τεράστιος θα είναι ο αντίκτυπος της έκτακτης εισφοράς 33%
Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης της ΕΕ, οι εταιρείες ενέργειας θα καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης 33% σε κέρδη για το τρέχον έτος 2022, που ήταν 20% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών.

Ο επικεφαλής του αυστριακού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV δήλωσε την Πέμπτη 15/9 ότι η σχεδιαζόμενη έκτακτη εισφορά στις εταιρίες ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο και επικρίνει τη βάση σύγκρισης των κερδών στα οποία αναφέρεται η προταση, δηλαδή, στα κέρδη των τελευταίων τριών ετών, καθώς δεν ήταν κανονικές εποχές.

«Θα το παρακολουθήσουμε στενά, καθώς μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο», είπε ο Alfred Stern στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, επομένως ειδύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αντίκτυπος.
Τα σχέδια της ΕΕ που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 14/9, προβλέπουν πως τα υπερκέρδη από τις εταιρείες ενέργειας θα αναδιανεμηθούν για να ελαφρυνθεί το βάρος της αύξησης στις τιμές ενέργειας από τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, οι εταιρείες ενέργειας θα καταβάλλουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης 33% σε κέρδη για το τρέχον έτος 2022, που ήταν 20% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο των τριών τελευταίων ετών. 
Ο Stern είπε ότι δεν είχε νόημα να χρησιμοποιήσουμε τα τελευταία τρία χρόνια για τον μέσο όρο, καθώς το 2019 έως το 2021 χαρακτηρίστηκε από την πανδημία του κορωνοϊού και οι τιμές του πετρελαίου εκείνη την εποχή ήταν κάτω από 25 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του φυσικού αερίου ήταν κάτω από 10 ευρώ / MWh.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δυσκολεύτηκαν», πρόσθεσε.
Οι ενεργειακοί αναλυτές της εταιρείας έρευνας μετοχών Redburn είπαν ότι η εισφορά πιθανότατα θα ισχύει μόνο για τα ευρωπαϊκά φορολογητέα κέρδη και δοθείσης της εξέλιξης της παραγωγής στην ΕΕ, η έκτακτη εισφορά θα μετακυληθεί προς τα κάτω, στη διύλιση», έγραψαν σε μια ανάλυση.
Οι υπολογισμοί που χρησιμοποιούν το ποσοστό των κερδών του 2022 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, δείχνουν ότι η πορτογαλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Galp Energia είναι περισσότερο εκτεθειμένη στη νέα εισφορά, ακολουθούμενη από την OMV, σύμφωνα με αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης