Απολογισμό των δραματικών αλλαγών που έχουν γίνει σε κλιματικό και γεωπολιτικό επίπεδο από την τελευταία συνάντηση του Φεβρουαρίου, έκανε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμμετέχοντας στις εργασίες της διεθνούς έκθεσης ενέργειας Gastech 2022, στο Μιλάνο.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, ο πόλεμος στην Ουκρανία διατάραξε τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές, δημιουργώντας υψηλές και ασταθείς τιμές και περικοπές προσφοράς από τη Ρωσία και αναγκάζοντας την Ευρώπη να βρει γρήγορα νέους προμηθευτές φυσικού αερίου. «Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία για την Ανατολική Μεσόγειο. Η εξαγωγική ισχύς της περιοχής έχει αυξηθεί σημαντικά με τη νέα ανακάλυψη της Κύπρου και στο σημείο αυτό θα ήθελα να συγχαρώ την υπουργό Ενέργειας τη Κύπρου, κ. Πηλείδου για την επιμονή της και τη σκληρή δουλειά. Αυτή επίσης η εξέλιξη επιτάχυνε το πρόγραμμα εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναλαμβάνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες».
Στη συνέχεια η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις ελληνικές προσπάθειες για την απόκτηση ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας εφοδιασμού. Έκανε λόγο για το EMFG, τις μελέτες για τη διασύνδεση Poseidon, μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, τον αγωγό IGB, το FSU αλλά και την ολοκλήρωση του FSRU Αλεξανδρούπολης μέχρι το τέλος του 2023, την υπόγεια αποθήκευση της Καβάλας, το υδρογόνο και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα γειτονικά κράτη στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Η κλιματική αλλαγή γίνεται όλο και πιο ψηλά στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα, μαζί με ζητήματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη. Κάποιοι λένε ότι τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορούν να παίξουν ρόλο στο μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς βλέπετε τον ρόλο του φυσικού αερίου στο μέλλον και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην περιφερειακή συνεργασία;
Πράγματι, το φυσικό αέριο λειτούργησε ως ένας από τους κύριους μοχλούς για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο και είμαι βέβαιη ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι σημαντικό στο άμεσο μέλλον.
Αρχικά, το φυσικό αέριο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των στρατηγικών μας για την ενεργειακή μετάβαση. Η Ελλάδα έχει μια από τις πιο φιλόδοξες στρατηγικές μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Καταργούμε γρήγορα τη χρήση άνθρακα στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας μας και αναμένουμε ότι η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα καλύψει περισσότερο από τα 2/3 της εγκατεστημένης μας ισχύος μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Ταυτόχρονα η Ελλάδα συνέχισε να επενδύει στο φυσικό αέριο για να εδραιώσει την ενεργειακή μας μετάβαση.
Υπάρχουν σχέδια για νέες Μονάδες Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με αέριο και επεκτείνουμε επίσης το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα άνω του 1 δισ. ευρώ μεταξύ 2021-2025.
Γι' αυτό η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030.
Επιπλέον, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι το αέριο είναι μια φυσική πηγή ενέργειας που διατίθεται στην περιοχή μας, ικανή να ενισχύσει σημαντικά την ευημερία του λαού μας. Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, πρέπει να εκπληρώσουμε ταυτόχρονα πολλαπλές δεσμεύσεις προς τους πολίτες μας, όπως ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, προσιτές τιμές, ένα ανθεκτικό ενεργειακό σύστημα και μια ανταγωνιστική, στο παγκόσμιο πλαίσιο, οικονομία.
Αλλά, ακόμα κι αν το φυσικό αέριο χάσει μέρος της σημασίας του, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για την περιφερειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εργαζόμαστε ήδη σε άλλα έργα που συμπληρώνουν τη συνεργασία μας, όπως οι διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και το υδρογόνο. Δεύτερον, λόγω των όσων μάθαμε από την ιστορία της ενεργειακής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην Ευρώπη.
www.worldenergynews.gr