Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Μηχανισμός με πλαφόν τύπου Ελλάδας - Ισπανίας ή επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής - Σύγχυση μετά τις δηλώσεις Vder Leyen

ΕΕ: Μηχανισμός με πλαφόν τύπου Ελλάδας - Ισπανίας ή επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής - Σύγχυση μετά τις δηλώσεις Vder Leyen
Έρχονται διευρυμένα μέτρα εξοικονόμησης με στόχο την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου
Σχετικά Άρθρα
Σύγχυση επικρατεί για τις προθέσεις των μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης με τα όσα δηλώνονται αλλά και διαρρεόυν σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο.
Και αυτό γιατί από την μια διαρρεόυν πληροφορίες για τον τύπο του μοντέλου με το οποίο θα τεθεί το πλαφόν στις τιμές της χρήσης του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, με βάση πιθανώς το ελληνικό είτε το ισπανικό είτε κάποιο συνδυασμό και από την άλλη, οι δηλώσεις Von der Leyen την Παρσκευή 2/9 άφησαν ανοικτή την εικόνα επιβολής πλαφόν στις τιμές των ρωσικών εισαγωγών με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μπλοκάρουν το Nord Stream.

Η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1 καταγράφηκε στις 184 κιλοβατώρες/ώρα μεταξύ της 13:00 και της 14:00 ώρα Ελλάδος στις 3/9 έναντι μηδενικής ροής που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες ώρες, σύμφωνα με τον διαχειριστή του αγωγού, όπως αναφέρει το AΠΕ.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhzhia λειτουργεί μόνο κατά το 1/6 καθώς οι 5 από τους 6 αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας σύμφωνα με την IAEA , μειώνοντας την παραγωγή ενέργειας για την Ευρώπη.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ με δημοσίευμά του επιβεβαιώνει ότι εντός των ημερών θα υπάρξουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, που όμως σύμφωνα με τον Charles Michel έρχονται καθυστερημένα, καθώς σύμφωνα πάντα μς το Reuters η Ιταλία προειδοποίησε ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τον διπλασιασμό των ενεργειακών εισαγωγών που αναμένονται να ανέλθουν σε 100 δισ χωρίς μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία της.

Η Γερμανία έχει πετύχει τον στόχο αποθήκευσης του Οκτωβρίου του 2022 στο 85,02% και η πτώση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έφτασε το 21% τον Ιούλιο καθώς η παραγωγή μειώνεται. Το μέτρο της εξοικονόμησης αυτό θα ισχύσει σε ολόκληρη την Ευρώπη και ίσως ξεπεράσει το 15% που είναι ο αρχικός στόχος τελικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, μηδέ εξαιρουμένης της Ελλάδας πιθανότατα.

Ήδη η ελβετική χαλυβουργία Stahl Gerlafingen ζήτησε και έλαβε άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές για περικοπές των ωρών εργασίας των εργαζομένων και μείωση παραγωγής.
Όπως και να έχει το πράγμα τα μέτρα που θα λάβει η ΕΕ απαιτούν σημαντικούς προϋπολογισμούς για την χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους, στοιχείο που δεν θα είναι το ευκολότερο να εγκριθεί στα πολύ μεγάλα ποσά που θα απαιτηθούν με την διάρκεια της κρίσης να είναι άγνωστη.

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το ελληνικό μοντέλο της επιβολής πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών, που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων σε επίπεδο ΕΕ για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα παρουσιάσει η Κομισιόν στην κατεύθυνση περιορισμού του ενεργειακού κόστους.

Ήδη σε τεχνοκρατικό επίπεδο εξετάζονται τα υπέρ και τα κατά των εναλλακτικών λύσεων που βρίσκονται στο τραπέζι για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - που αναμένεται να περιγράψει τις λύσεις που προκρίνονται σε ομιλία της στις 12 Σεπτεμβρίου - την Παρασκευή τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν και στις τιμές εισαγωγής ρώσικου φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην ΕΕ.

Βασικό πλεονέκτημα του πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών είναι αφενός ότι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και αφετέρου ότι ακυρώνει στην πράξη την επίπτωση των τιμών του φυσικού αερίου στο κόστος αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τις άλλες πηγές (άνθρακα, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, κλπ.). Ο λόγος είναι ότι οι μονάδες αυτές δεν θα εισπράττουν την τιμή που ορίζει η ακριβότερη μονάδα, που απαιτείται για να καλυφθεί η ζήτηση (όπως ορίζει το μοντέλο αγοράς -target model - που προβλέπει το ισχύον Κοινοτικό πλαίσιο) αλλά την διοικητικά καθοριζόμενη τιμή - πλαφόν. Με τις τρέχουσες συνθήκες ακριβότερες είναι οι μονάδες φυσικού αερίου, το υψηλό κόστος των οποίων μεταφέρεται έτσι στο σύνολο των τεχνολογιών ηλεκτροπαραγωγής.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η υιοθέτηση του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύεται από κατάργηση της φορολόγησης των υπερκερδών (windfall profits) των ηλεκτροπαραγωγών που έχουν υιοθετήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες (και η Ελλάδα με ποσοστό 90 %).

Σημειώνεται ότι η χώρα μας είχε προχωρήσει ήδη από πέρυσι στην άμεση ανάκτηση των υπερεσόδων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ από τον Ιούλιο το μοντέλο επεκτάθηκε στο σύνολο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή η οποία όπως επισημαίνεται θα πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, διαφορετικά θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου (αφού θα μειωθεί η τιμή). Κάτι που είναι ανεπιθύμητο ειδικά αυτήν την περίοδο. Σημειώνεται ότι η επιλογή αυτή (είναι η λύση που εφαρμόζεται στην Ισπανία και την Πορτογαλία) περιλαμβάνει και αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών για τη διαφορά της πραγματικής τιμής αγοράς του καυσίμου, από το πλαφόν.

Από την άλλη πλευρά, αν το πλαφόν επιβληθεί στην τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, θα πρέπει να διασφαλισθεί η επάρκεια εφοδιασμού. Η Ρωσία έκανε ήδη λόγο για διακοπή εφοδιασμού εφόσον επιβληθεί το πλαφόν στο ρωσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση δια του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Μάρτιο αλλά και με παρεμβάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα προς τους ομολόγους του στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας έχει κατ ‘ επανάληψη επισημάνει την ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης