Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Εκτεθειμένη η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο - «Πότε θα γίνει η διασύνδεση με την Ελλάδα;»

Oilprice: Εκτεθειμένη η Βουλγαρία στο ρωσικό φυσικό αέριο - «Πότε θα γίνει η διασύνδεση με την Ελλάδα;»

H είδηση της Gazprom για νέα διακοπή της προμήθειας της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 έχει σκορπίσει φόβο και αβεβαιότητα σε όλες τις χώρες που ανησυχούν για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Σύμφωνα με το Oilprice, παρά το γεγονός ότι «πρόλαβε» το χρονοδιάγραμμα της αποθήκευσης φυσικού αερίου η Ευρώπη, αυτό δεν αλλάζει την πολύ δύσκολη θέση, στην οποία έχει περιέλθει, σχετικά με το βαθμό της απεξάρτησης.

Καθώς η Γερμανία προετοιμάζεται για την αναστολή των ροών φυσικού αερίου αύριο, στη Βουλγαρία -το φτωχότερο μέλος της ΕΕ- μερικές εκατοντάδες άνθρωποι διαμαρτύρονται καθημερινά ενάντια στην επιστροφή της ρωσικής εταιρείας ως του μεγαλύτερου προμηθευτή φυσικού αερίου στη χώρα. Αυτή η επιστροφή, σύμφωνα με την υπηρεσιακή κυβέρνηση που είναι επί του παρόντος υπεύθυνη για τη Βουλγαρία, είναι αναπόφευκτη επειδή απλώς δεν υπάρχουν εναλλακτικοί προμηθευτές. Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, το αμερικανικό LNG και το αέριο του Αζερμπαϊτζάν μπορούν να υποκαταστήσουν το αέριο του ρωσικού αγωγού.

Τα τωρινά δεδομένα της Βουλγαρίας

Παράλληλα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη ζήτηση LNG στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η χώρα θα πρέπει να περιμένει μήνες για ένα άλλο φορτίο LNG, καθώς κάθε διαθέσιμη υποδοχή τερματικού σταθμού εισαγωγής στην περιοχή έχει ήδη δεσμευτεί. Και η διασύνδεση που υποτίθεται ότι θα φέρει αζερικό αέριο μέσω της Ελλάδας δεν είναι ακόμη σε λειτουργία. Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα αποθήκευσης είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Επίσης, η συμμόρφωση της Ευρώπης στους ρωσικούς όρους και την πληρωμή σε ρούβλια αποκαλύπτει το μέγεθος της εξάρτησης. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη άλλωστε επιβεβαιώνουν το χάος που προκύπτει από τις διακοπές στις παραδόσεις.

Το κρίσιμο ερώτημα

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Politico, μακροπρόθεσμα, η Ευρώπη βρίσκεται σε ισχυρότερη θέση επειδή θα συνέχιζε να διαφοροποιεί τις πηγές εισαγωγής φυσικού αερίου, ενώ η Ρωσία θα δυσκολευόταν να διαφοροποιήσει τους πελάτες της, καθώς έχει ένα πολύ πιο μέτριο δίκτυο αγωγών στην Ανατολή.

Ωστόσο, το Oilprice αναρωτιέται για το πότε θα τεθεί σε λειτουργία η «περιβόητη διασύνδεση που προοριζόταν να μεταφέρει αζερικό αέριο στο κέντρο των Βαλκανίων» μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης