Οι πάροχοι υποστηρίζουν ότι καμία εταιρία δεν έχει τη δυνατότητα να δανείζεται και να εκταμιεύει 20,30 ή ακόμη και 40 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για να αγοράζει ρεύμα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας
Η σχετική πρόβλεψη νομοθετήθηκε τον Ιούλιο και οι πάροχοι ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου αναμένουν την υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του μέτρου.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς ο Αύγουστος παρήλθε χωρίς την ενεργοποίηση του μέτρου αλλά πλέον για το Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν περιθώρια. Θα πρέπει το συντομότερο να υπογραφεί η υπουργική απόφαση ώστε οι εταιρίες να λάβουν προκαταβολή των επιδοτήσεων που φθάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,9 δις ευρώ.
Μάλιστα οι πάροχοι επικαλούνται τη σχετική τοποθέτηση της ΡΑΕ η οποία με επιστολή του προέδρου της Θανάση Δαγούμα της προς τον ΥΠΕΝ, ζήτησε το ύψος της προκαταβολής να φθάνει στο 75% του συνόλου των επιδοτήσεων. Αυτό σημαίνει ότι για το Σεπτέμβριο το ύψους της προκαταβολής θα πρέπει να προσεγγίζει το 1,5 δις ευρώ.
Έρχονται «κανόνια» στην αγορά
Οι πάροχοι ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου εκπέμπουν SOS υπογραμμίζοντας ότι καμία εταιρία δεν έχει τη δυνατότητα να δανείζεται και να εκταμιεύει 20,30 ή ακόμη και 40 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα για να αγοράζει ρεύμα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της. Αξίζει να σημειωθεί ότι για σήμερα (30/9) η μέση τιμή που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας βρίσκεται στα 671,14 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 3,74% σε σχέση με χθες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάσταση στην αγορά ηλεκτρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη περιγράφεται ως «άγρια» και τονίζεται ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης των παρόχων όπως η προκαταβολή των επιδοτήσεων, πολύ σύντομα θα δούμε «κανόνια» στην αγορά. Σε επίπεδο Ευρώπης οι προμηθευτές ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα ληφθούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρούν ότι η μόνη λύση είναι η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρισμού από το φυσικό αέριο.
Μάλιστα αναφέρουν ότι είναι αδύνατον να γίνει διαχείριση κινδύνου και να προβλεφθούν οι τιμές σε μια αγορά όπου η τιμή του φυσικού αερίου τη μια ημέρα βρίσκεται στα 350 ευρω/MWh, την επόμενη στα 280 ευρώ/MWh και τη μεθεπόμενη στα 400 ευρώ/MWh.
Επιστολή Δαγούμα
Τον κίνδυνο βιωσιμότητας των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά των μη καθετοποιημένων, αναγνώρισε και ο πρόεδρος της ΡΑΕ στην επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέροντας ότι τα ληξιπρόθεσμα των καταναλωτών προς τους παρόχους έχουν ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.
Όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Δαγούμας «ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά, με απώτερη συνέπεια την υποβάθμιση του ανταγωνιστικού της χαρακτήρα και τη διαμόρφωση εκ νέου (μετά το 2011 και τις υποθέσεις Energa – Hellas Power) συνθηκών ολιγοπωλίου ή/και μονοπωλίου».
Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο κ. Δαγούμας ανέφερε επίσης ότι «Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ούτε να υποβαθμίζεται το γεγονός ότι οι προμηθευτές αντιμετωπίζουν ασφυκτικό ζήτημα ταμειακής ρευστότητας, λόγω του συνδυασμού των παραγόντων εκ της εκτίναξης του κόστους των χονδρεμπορικών αγορών, της υποχρέωσης περί άμεσης καταβολής του προς τους αρμόδιους Διαχειριστές των Αγορών και της μετάθεσης του χρόνου είσπραξής του από τους καταναλωτές μετά από διάστημα συνήθως δύο μηνών, λαμβανομένης υπόψη της αυξημένης επισφάλειας εκ του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τα ποσά αυτά διαμορφώνονται πλέον σε μεγέθη ιδιαζόντως υψηλά και δυσχερώς διαχειρίσιμα».
www.worldenergynews.gr