Τελευταία Νέα

GWEC: Η συμβολή των ΑΠΕ στην αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης - Οδικός χάρτης πέντε μέτρων

GWEC: Η συμβολή των ΑΠΕ στην αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης - Οδικός χάρτης πέντε μέτρων
Η αυξημένη εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας

Έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση δημοσίευσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC) για τους υπευθύνους της χάραξης πολιτικής των χωρών.

Το σχέδιο πέντε σημείων, «Επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας, οικονομικής προσιτότητας και δράσης για το κλίμα», αντιμετωπίζει την ανάγκη αποκατάστασης της τάξης στις ενεργειακές αγορές με ταυτόχρονη επίτευξη των κλιματικών στόχων και δημιουργία μιας ασφαλούς, σταθερής ενεργειακής μετάβασης.

Οι αφορμές

Το σχέδιο δημοσιεύτηκε με φόντο τις θερμοκρασίες ρεκόρ και τους παγκόσμιους οικονομικούς κινδύνους που προκαλούνται από κρίσεις. Ένα κύμα καύσωνα έχει σκοτώσει χιλιάδες στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ενώ η ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν πλήξει φέτος τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Τουρκία και το Μαρόκο. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ιστορικά υψηλές θερμοκρασίες, η Ινδία γνώρισε μια σειρά από κύματα καύσωνα τους τελευταίους μήνες και η Κίνα κατέγραψε τον θερμότερο Ιούνιο φέτος.

Αυτά τα γεγονότα είναι αλληλένδετα και είναι συμπτώματα μιας άτακτης και ασταθούς ενεργειακής μετάβασης. Τονίζουν την ανάγκη για επείγουσα δράση για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον μετριασμό των συνεπειών για την οικονομία, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών.

Η αυξημένη εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια μπορεί να προσφέρει λύσεις για τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας, την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και της ανεξαρτησίας από τα ορυκτά καύσιμα, δημιουργώντας παράλληλα μια ασφαλή ενεργειακή μετάβαση.

Το σχέδιο 5 σημείων της GWEC

Με τα πέντε μέτρα, οι κυβερνήσεις μπορούν να παρέχουν τεράστιες ποσότητες πράσινης ενέργειας για να αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να μετριάσουν την κλιματική κρίση, αποφεύγοντας παράλληλα αποφάσεις που διαιωνίζουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και κινδυνεύουν με χειρότερες κρίσεις στο μέλλον.

Αύξηση της ισχύος αιολικής ενέργειας τα επόμενα 1-3 χρόνια και δημιουργία σχεδίου για έργα σύμφωνα με την αρχή του «καθαρού μηδέν».

Σύνδεση στο δίκτυο μεγάλων ποσοτήτων ανανεώσιμης ενέργειας.

Εισαγωγή απλουστευμένων μηχανισμών προμηθειών και τιμολόγησης για καθαρή ενέργεια

Αποφυγή επενδύσεων μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων

Δημιουργία χώρου στη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να σχεδιάσει την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

31_5.jpg

Σύμφωνα με τον CEO της GWEC, Ben Backwell, τα πέντε μέτρα αυτά μπορούν υποστηρίξουν έναν συστημικό μετασχηματισμό που θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λαμβάνουν ορθές αποφάσεις που δίνουν προτεραιότητα στην ενεργειακή μετάβαση και είναι ευαίσθητοι στους κοινωνικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και εθνικούς κινδύνους που συνδέονται με την παρατεταμένη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: «Η λύση πρέπει να βασίζεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μπορούν να παρέχουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθαρή και αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας τους απεριόριστους εγχώριους πόρους αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Γίνουμε μάρτυρες μιας απόκλισης μεταξύ της πολιτικής και της αγοράς όσον αφορά την εφαρμογή της ενεργειακής μετάβασης, την επίλυση ενεργειακών προβλημάτων και τη διασφάλιση της οικολογικής ανάκαμψης στον απόηχο της πανδημίας του COVID-19».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης