Το τι θα γινόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που ο Vladimir Putin έκλεινε εντελώς τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, διερωτώνται σε άρθρο τους οι Financial Times, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο μήνα στο ενεργειακό μέτωπο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Μάλιστα, οι πιθανότητες για διακοπές ρεύματος και θέρμανσης είναι ελάχιστες. Αυτό γιατί, η χώρα δεν έχει απευθείας συνδέσεις με ρωσικούς αγωγούς, αλλά τη δική της παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα συν τις σημαντικές προμήθειες από την αξιόπιστη Νορβηγία. Και μάλιστα, υπάρχει αφθονία στην ικανότητα εισαγωγής θαλάσσιων φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, όταν χρειάζεται.
Παράλληλα, στην επίσημη γραμμή της κυβέρνησης προωθείται η άποψη ότι τα νοικοκυριά θα παραμείνουν θερμαινόμενα και οι παροχές ηλεκτρικού ρεύματος ασφαλείς, ακόμα κι αν η τιμή είναι εξαιρετικά επώδυνη. Όμως η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη και ανησυχητική.
Η πραγματικότητα και τα σενάρια
Ενώ είναι αλήθεια ότι η βιομηχανία ενέργειας πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, βασικά στελέχη παραδέχονται σιωπηλά ότι υπάρχουν λόγοι να ανησυχούν όχι μόνο για τις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά για τη φυσική πρόσβαση σε προμήθειες. Εάν η Μόσχα κλείσει εντελώς τις στρόφιγγες, δεν είναι βέβαιο ότι και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις.
Το επιχειρηματικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούσε αρκετά για την ασφάλεια εφοδιασμού του, που είχε σαν αποτέλεσμα την εκπόνηση σχετικής μελέτης πριν από μια 5ετία. Περιλάμβανε ένα σενάριο πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου. Διαπίστωσε ότι εάν η περικοπή παραταθεί και οι ηπειρωτικές ευρωπαϊκές χώρες ήταν πρόθυμες να πληρώσουν ό,τι ήταν απαραίτητο για να εξασφαλίσουν το φυσικό αέριο, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να δει «σημαντική ανεκπλήρωτη ζήτηση».
Στο πιο ακραίο σενάριο πολύ υψηλής ζήτησης, όπως σε έναν ιδιαίτερα κρύο χειμώνα, η μελέτη διαπίστωσε ότι το 28% της ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ικανοποιήθηκε, με περισσότερο φυσικό αέριο να ρέει από τη Νορβηγία και ακόμη και τα κοιτάσματα του Ηνωμένου Βασιλείου στην ήπειρο.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι προμήθειες ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσαν να απειληθούν. Το Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στο φυσικό αέριο για περίπου το 40% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ακόμη περισσότερο τις πιο κρύες μέρες που η ζήτηση είναι υψηλή και η παραγωγή αιολικής ενέργειας τείνει να είναι χαμηλή.
Η έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου στην κρίση
Σύμφωνα με τον Chi Kong Chyong, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για την εν λόγω έκθεση, στο πανεπιστήμιο του Cambridge, το Ηνωμένο Βασίλειο απολάμβανε ορισμένα πλεονεκτήματα, σίγουρα δεν διατρέχει μηδενικό κίνδυνο.
«Όταν υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου, είναι λογικό ότι η χώρα που είναι έτοιμη να πληρώσει περισσότερα. θα εξασφαλίσει τις προμήθειες. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι απρόσβλητο σε αυτή την πραγματικότητα.
Η Γερμανία, η οποία είναι και η πλουσιότερη χώρα στην ΕΕ και μεταξύ των πιο εκτεθειμένων στην απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου, παρέχει χρηματοδότηση με την υποστήριξη της κυβέρνησης για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο για αυτόν τον χειμώνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι. Οι εταιρείες που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσαν να βρεθούν σε έναν μονόπλευρο αγώνα. Η πρόσβαση στο LNG δεν είναι επίσης εγγυημένη. Η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζουν ήδη ανταγωνισμό με την Ασία για να εξασφαλίσουν φορτία που δεν συνδέονται με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Η Ευρώπη κερδίζει αυτή τη μάχη από τον περασμένο χειμώνα, διαθέτοντας χρήματα και επιδοτήσεις. Ωστόσο, ένας κρύος χειμώνας στη βόρεια Ασία θα έφερνε τους ευρωπαίους αγοραστές αντιμέτωπους με πολλές ασιατικές επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που υποστηρίζονται από το κράτος και θα «τα έβγαζαν πέρα» πιο εύκολα με τις τιμές.
www.worldenergynews.gr