Τελευταία Νέα
Ενέργεια

S&P: Eπιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒB-, με σταθερό outlook

tags :
S&P: Eπιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε ΒB-, με σταθερό outlook
Σημειώνεται πως οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης είναι αυξημένες

Η έκθεση της ΔΕΗ σε υψηλές τιμές στην Ενέργεια, που επιδεινώθηκαν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, μείωσε σημαντικά το περιθώριο αξιολόγησής της για την περίοδο 2022-2023.
Σημειώνεται πως η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει ωθήσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πολύ πέρα από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα (/MWh).
Αυτή η άνευ προηγουμένου αστάθεια αύξησε σημαντικά τις ανάγκες ρευστότητας, ως αντιστάθμιση κινδύνου στις απαιτήσεις επί των πελατών για το 2022.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η ΔΕΗ είχε σταθερή θέση ρευστότητας στην αρχή του έτους, έχοντας λάβει 1,3 δισ. ευρώ από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,35 δισ. ευρώ το 2021 και την έκδοση ομολόγων 1,275 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2021.

Ωστόσο, το απόθεμα μετρητών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη της αύξησης των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης το 2022 (κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα υψηλότερη μόχλευση.
Η εκτίμηση της Standard & Poor’s οφείλεται στις αυξημένες ανάγκες για συναλλαγές αντιστάθμισης κινδύνου λόγω αστάθειας (περίπου 600 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται πως οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης είναι αυξημένες (για την πληρωμή δικαιωμάτων εκπομπών CO2 για το έτος 2021 το πρώτο τρίμηνο του 2022 δαπανήθηκαν 456 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, οι εμπορικές απαιτήσεις, λόγω των υψηλότερων τιμολογίων και της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανέρχονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/635124/standard-poor-s-epivevaiosi-tis-aksiologisis-vb-gia-dei-stathero-to-outlook-oksynetai-to-provlima-refstotitas

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης