Ενέργεια

Bloomberg: Δικαιολογίες οι τουρμπίνες - Η Ρωσία επέλεξε να πιέσει την Ευρώπη μειώνοντας δραστικά τις ροές φυσικού αερίου

Bloomberg: Δικαιολογίες οι τουρμπίνες - Η Ρωσία επέλεξε να πιέσει την Ευρώπη μειώνοντας δραστικά τις ροές φυσικού αερίου
Η Ρωσία άλλαξε  τη στάση της μέσω της μείωσης των ροών του φυσικού αερίου
Η ρωσική ηγεσία θα συνεχίσει να διατηρεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για όσο καιρό συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έτσι ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σκληρή της στάση απέναντι στη Μόσχα, γράφει το Bloomberg, επικαλούμενα άτομα κοντά στο Κρεμλίνο.
Όπως είπαν τα πρόσωπα αυτά που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, τα τεχνικά ζητήματα  (με προβλήματα στις τουρμπίνες κλπ) που επικαλείται δημοσίως το Κρεμλίνο είναι προσχήματα.
 
Στην πραγματικότητα, η Μόσχα αξιοποιεί τη μείωση των ροών του αγωγού Nord Stream προκειμένου να αυξήσει την πολιτική ένταση μεταξύ των ευρωπαϊκών ηγετών και να τους πιέσει ώστε να επανεξετάσουν τις οδυνηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη Ρωσία αλλά και να αναθεωρήσουν την υποστήριξή τους στο Κίεβο.

Στόχος να μην γεμίσουν οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσιού αερίου


Οι πηγές του Bloomberg αναμένουν ότι το Κρεμλίνο και η Gazprom θα συνεχίσουν να βρίσκουν προφάσεις για να διατηρούν περιορισμένες τις ροές, εμποδίζοντας τους Ευρωπαίους πελάτες τους να γεμίσουν τα αποθήκες φυσικού αερίου που χρειάζονται για το χειμώνα.
Σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει την κατάσταση, η Gazprom ανέλυσε τον αντίκτυπο των μειωμένων ροών έως το επόμενο έτος και βρήκε τρόπους για να περιορίσει την δική της οικονομική ζημιά χάρη στην αύξηση των τιμών και των εσόδων της μέχρι στιγμής φέτος.
Ορισμένοι μάλιστα στο Κρεμλίνο εξέφρασαν την έκπληξή τους που ο πρόεδρος Putin δεν επιχείρησε να περιορίσει τις ροές του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη νωρίτερα, δεδομένων των σαρωτικών κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη και των όπλων που προμηθεύει την Ουκρανία, είπε μία από τις πηγές.

Η Ρωσία ελπίζει σε αλλαγές κυβερνήσεων που θα εστιάσουν περισσότερο στα εσωτερικά τους προβλήματα παρά στην Ουκρανία

 «Εν μέσω ενός πλήρους κλίμακας οικονομικού πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, είναι δύσκολο να περιμένει κανείς από τις δύο πλευρές να τηρήσουν ευλαβικά παλαιότερα συμφωνίες», δήλωσε ο Andrey Kortunov, επικεφαλής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι πιθανό η Ρωσία να ελπίζει σοβαρά ότι τα ενεργειακά προβλήματα θα εξωθήσουν σε αλλαγή στάσης την ΕΕ αναφορικά με την Ουκρανία».
«Θεωρητικά όμως είναι πιθανό η επιτάχυνση των εσωτερικών δυσκολιών να οδηγήσει σε αλλαγές κυβερνήσεων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και οι νέοι ηγέτες να επικεντρωθούν πολύ περισσότερο στις εσωτερικές υποθέσεις και λιγότερο στην Ουκρανία».
Πρόσωπο με γνώση του θέματος επισημαίνει πάντως ότι τα τεχνικά ζητήματα που επικαλείται η Gazprom είναι υπαρκτά, αλλά θα μπορούσε να στέλνει μεγαλύτερους όγκους μέσω του Nord Stream καθυστερώντας την προγραμματισμένη συντήρηση ορισμένων στροβίλων.
Ωστόσο, αυτό θα συνιστούσε πρόσθετους κινδύνους για τις λειτουργίες του αγωγού και η Ρωσία δεν βλέπει κανένα λόγο να τους πάρει, προς χάρη της Ευρώπης που στέλνει όπλα στην Ουκρανία, όπως λέει.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης