Επιχειρήσεις

Στο ΤΑΙΠΕΔ η ευθύνη για το νέο διαγωνισμό και την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Στο ΤΑΙΠΕΔ η ευθύνη για το νέο διαγωνισμό και την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ
Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν απαιτείται έγκριση της γενικής συνέλευσης ή μόνο του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων για την πώληση του ποσοστού που κατέχουν στην εταιρία
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ καλείται πλέον να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Αυτό προκύπτει απ’ όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που έδωσε χθες 13/3 μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη ΤΖανακόπουλος, παρέχοντας πλήρη στήριξη στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Σωτήρη Νίκα για την υπόθεση του εφάπαξ και της προαγωγής του.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει εγκριθεί ήδη από το ΚΥΣΟΙΠ και πλέον αναμένονται αποφάσεις σε επίπεδο διοίκησης ΤΑΙΠΕΔ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διενήργησε και τον προηγούμενο διαγωνισμό, έχει εκχωρηθεί ο χειρισμός του 31% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ που ανήκει στο δημόσιο.
Επίσης στο πλαίσιο του προηγούμενου διαγωνισμού και μετά από σχετική απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων τους τα Ελληνικά Πετρέλαια ανέθεσαν στο ΤΑΙΠΕΔ να χειριστούν και το δικό τους ποσοστό στο ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 35% παράλληλα με αυτό του δημοσίου. Με άλλα λόγια το ΤΑΙΠΕΔ είχε αναλάβει την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.
Στην παρούσα φάση λοιπόν και μετά την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ το δημόσιο εξουσιοδοτεί το ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το δικό του ποσοστό. Ωστόσο παραμένει αδιευκρίνιστο εάν τα ΕΛΠΕ θα πρέπει να λάβουν νέα έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων τους.
Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Στάθης Τσοτσορός έχει δηλώσει ότι θα απαιτηθεί εκ νέου η έγκριση της πώλησης του 35% του ΔΕΣΦΑ από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται και το ενδεχόμενο απλής έγκρισης από το διοικητικό συμβούλιο, εφόσον δεν θα υπάρξει αλλαγή των όρων του διαγωνισμού.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι και το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει κατ’ αρχήν να κηρύξει άγονο τον προηγούμενο διαγωνισμό και να λάβει απόφαση προκήρυξης νέου, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης