Οι Υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. συμφώνησαν σε έναν νέο κανονισμό για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ε.Ε., κατά τουλάχιστον 15% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κατανάλωσης των προηγούμενων πέντε ετών. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ένας ενισχυμένος μηχανισμός συναγερμού της ΕΕ (EU Alert), ο οποίος θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί, σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αποθήκευσης φυσικού αερίου ή εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου, με τη θέσπιση ενός υποχρεωτικού στόχου μείωσης 15%.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο η πρόβλεψη που, κατ' εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, επιτρέπει τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, αλλά συγκρινόμενο με την προηγούμενη χρονιά.
Επιπλέον, η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, πέτυχαν να συμπεριληφθεί διάταξη με την οποία, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μπορούν να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό οι ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, κρίσιμες για την ευστάθεια του συστήματος.
Παράλληλα, στην αιτιολογική σκέψη γίνεται σαφής αναφορά στη διερεύνηση - από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής - της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών στο φυσικό αέριο (gas price caps), για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είχε προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε προηγούμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο αρχηγών.
Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε: «Η σημερινή συμφωνία στέλνει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης της Ε.Ε. απέναντι στους ρωσικούς εκβιασμούς. Καταλήξαμε, σήμερα, σε έναν κανονισμό που εξετάζει τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας και εξυπηρετεί πρωταρχικό στόχο της Ε.Ε., αυτόν της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και την παραγωγική βάση της Ευρώπης».
Ο Υπουργός παρουσίασε την πρόταση που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση στη χρήση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αναλυτικά στον πρωτοποριακό μηχανισμό που εφαρμόζει η Ελλάδα, προς όφελος των πολιτών και δεσμεύει τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ενώ παρουσίασε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του μηχανισμού κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του.
Η ελληνική πλευρά υπέβαλλε στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Με την εφαρμογή αυτού του μοντέλου, διασφαλίζονται προσιτές τιμές ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
(15.30) - Την αποσύνδεση της αγοράς ηλεκτρισμού από αυτή του φυσικού αερίου, πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Προσερχόμενος σήμερα το πρωί, ο υπουργός έκανε αναφορά στην παρουσίαση της ελληνικής πρότασης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: ««Σήμερα, το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης ενάντια στον εκβιασμό της Ρωσίας.
Είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσουμε σε έναν κανονισμό που θα καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες όλων των κρατών- μελών, θα μας βοηθήσει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου και, ως εκ τούτου, να μειώσουμε την εξάρτηση μας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Θα αναλύσουμε την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για έναν μηχανισμό μείωσης της ζήτησης, ο οποίος θα δώσει τα κίνητρα στις βιομηχανίες υψηλής κατανάλωσης ενέργειας να μειώσουν την κατανάλωση τους σε φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.
«Επίσης, θα παρουσιάσουμε την ελληνική πρόταση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο θα υπολογίζει καλύτερα το πραγματικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, αποσυνδέοντας την τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, διασφαλίζοντας έτσι προσιτές τιμές για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα,
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εξαίρεση της Ελλάδας από την οριζόντια υποχρεωτική περικοπή της κατανάλωσης κατά 15%, μια πρόταση που όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη χώρα μας» διότι με τη βάση σύγκρισης που θέτει η Κομισιόν το 15% για την περίπτωση της Ελλάδας θα σήμαινε μείωση 24%.
Ο κ. Σκρέκας θα επικαλεστεί τη μεγάλη εξάρτηση του ελληνικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής της Ελλάδας από το φυσικό αέριο (40%) όπως επίσης ότι η χώρα μας έχει επιδείξει την αλληλεγγύη της και συνεχίζει να το κάνει εξάγοντας τεράστιες ποσότητες αερίου στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Πρόταση Μητσοτάκη για πλαφόν στα TTF
Επίσης αναμένεται να επαναφέρει στο Συμβούλιο Υπουργών την πρόταση που είχε καταθέσει πριν από μήνες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Πρόταση στην οποία αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων που αφορούν και στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και στις τιμές όσον αφορά στο φυσικό αέριο και γενικά την ενεργειακή κρίση».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πρόταση για πλαφόν αλλά και για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού αναφέρεται απλώς στο νέο σχέδιο που παρουσίασε χθες στους πρέσβης των χωρών μελών η τσεχική προεδρία.
Συγκεκριμένα η Κομισιόν λέει ότι «μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αξιολογεί τις δυνατότητες εισαγωγής ανωτάτων ορίων τιμών για φυσικό αέριο ή την ηλεκτρική ενέργεια και για τη βελτίωση του τρέχοντος σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της των καταναλωτών και της βιομηχανίας, χωρίς όμως να τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού».
Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή είναι η μόνη αναφορά της Κομισιόν σε ένα κείμενο 24 σελίδων για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια πρόταση που αξιολογήθηκε επιφανειακά από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών και απλώς … ξεχάστηκε.
Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την βιομηχανία
Αναμένεται νέα παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του αυριανού Συμβουλίου των Υπουργών Ενέργειας, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη. Όπως σημειώνουν κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, με στόχο να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Συγκεκριμένα τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν τα εξής:
«Παράλληλα με το εθνικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις και την προετοιμασία για την διασφάλισης της επάρκειας στην εφοδιαστική αλυσίδα του φυσικού αερίου, η Ελλάδα εξακολουθεί να εργάζεται και στη κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται μια ακόμη παρέμβαση του πρωθυπουργού ενόψει του αυριανού συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.
Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
www.worldenergynews.gr