Ενέργεια

Ουγγαρία: Συνομιλίες με Ρωσία για ανακατεύθυνση όλων των αποστολών φυσικού αερίου στο Turkstream

Ουγγαρία: Συνομιλίες με Ρωσία για ανακατεύθυνση όλων των αποστολών φυσικού αερίου στο Turkstream

Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού καθώς τα επίπεδα των αποστολών φυσικού αερίου από την Αυστρία στην Ουγγαρία

 

Η Ουγγαρία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για την ανακατεύθυνση όλων των αποστολών φυσικού αερίου της στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας προμήθειας στον αγωγό Turkstream που φέρνει αέριο στην Ουγγαρία μέσω Σερβίας, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού καθώς τα επίπεδα των αποστολών φυσικού αερίου από την Αυστρία στην Ουγγαρία μειώνονται λόγω της ανασφάλειας στο σύστημα αγωγών της Δυτικής Ευρώπης, δήλωσε ο Szijjarto.

«Λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση σταθερό όγκο 32-33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, λαμβάνουμε το ήμισυ αυτής της ποσότητας μέσω Turkstream μέσω Σερβίας κάθε μέρα -- αυτό δείχνει ότι η νότια διαδρομή είναι η πιο σταθερή, προβλέψιμη και ασφαλής », είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Αβεβαιότητα

«Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται συζητήσεις για ανακατεύθυνση όλων των αποστολών φυσικού αερίου που φτάνουν στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης ρωσικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου στη νότια διαδρομή, καθώς μπορούμε να δούμε ότι η αβεβαιότητα στους δυτικούς αγωγούς μειώνει την ποσότητα φυσικού αερίου που φθάνει από την Αυστρία στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας προμήθειας».

Ο Szijjarto είπε ότι η Ουγγαρία λάμβανε περίπου το ένα τρίτο του συμβατικού ποσού από τη Ρωσία στον αυστριακό αγωγό και το 100% μέσω Σερβίας, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά, η Ρωσία παραδίδει το 88% των συμβατικών ημερήσιων όγκων βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε πέρυσι, πριν από την έναρξη του πολέμου στη γειτονική Ουκρανία, η Ουγγαρία λάμβανε 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης συμφωνίας της με τη Ρωσία και επιπλέον 1 bcm μέσω αγωγού από την Αυστρία.
Η συμφωνία με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασμένων ποσοτήτων μετά από 10 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης