Ενέργεια

Το ισχυρό δολάριο οδήγησε σε πτώση το πετρέλαιο - Μικρό καλάθι από την επίσκεψη Biden στην Σ.Αραβία

Το ισχυρό δολάριο οδήγησε σε πτώση το πετρέλαιο - Μικρό καλάθι από την επίσκεψη Biden στην Σ.Αραβία

Ανησυχία για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν απότομα την Τρίτη λόγω του ισχυρού δολαρίου, των περιορισμών λόγω COVID-19 στη ζήτηση στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στην Κίνα και των φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Περί τις 18:55 ώρα Ελλάδας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 6,4%, στα 100,22 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε 6,9%, στα 96,88 δολάρια.

Το ευρώ έχασε έδαφος την Τρίτη, διαπραγματευόμενο σχεδόν σε ισοτιμία με το δολάριο, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν υπό την προοπτική αύξησης των επιτοκίων και τις ανησυχίες για τις οικονομίες παγκοσμίως.

Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως επιβαρύνει το πετρέλαιο επειδή κάνει το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

«Στη Δύση, ο συνδυασμός των υψηλών τιμών της ενέργειας και των αυξανόμενων επιτοκίων τροφοδοτεί τις ανησυχίες για μια ύφεση που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε η Commerzbank.
Οι ανανεωμένοι περιορισμοί για τον COVID-19 στην Κίνα επηρεάζουν επίσης τις τιμές, ανέφερε η τράπεζα.

Πολλές κινεζικές πόλεις υιοθετούν νέους περιορισμούς για τον COVID-19, από το κλείσιμο επιχειρήσεων έως τα ευρύτερα lockdown σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις νέες μολύνσεις από την εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή του ιού BA.5.2.1.

H επίσκεψη Μπάϊντεν στη Σ. Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ζητήσει την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ όταν θα συναντηθεί με τους ηγέτες του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

«Μικρές ελπίδες αποδίδονται στην επίσκεψη του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία, για το ξεκλείδωμα περισσότερης παραγωγής από αυτά ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανέφερε ο Τζέφρι Χάλεϊ, ανώτερος αναλυτής αγοράς του OANDA για την Ασία-Ειρηνικό.

Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) εξαντλείται, με τους περισσότερους παραγωγούς να αντλούν τη μέγιστη δυναμικότητα.

Ανώτατα όρια στο ρωσικό πετρέλαιο

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται στην Ασία για να συζητήσει τρόπους ενίσχυσης των κυρώσεων στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για τον περιορισμό των κερδών της χώρας και τη μείωση των τιμών της ενέργειας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι τυχόν ανώτατα όρια τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο θα πρέπει να περιλαμβάνουν διυλισμένα προϊόντα.
«Ελπίζω ότι η πρόταση, η οποία είναι σημαντική για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο, θα γίνει αποδεκτή από πολλές χώρες», δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters στο περιθώριο του Ενεργειακού Φόρουμ του Σίδνεϊ.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2023, με την κατανάλωση να υποστηρίζεται από τον περιορισμό της πανδημίας και την ακόμα ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης