Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Διάσωση από το γερμανικό δημόσιο ζητά η Uniper - Δεν θα βοηθηθεί από την Φινλανδία

Διάσωση από το γερμανικό δημόσιο ζητά η Uniper - Δεν θα βοηθηθεί από την Φινλανδία
Η Uniper βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων

(upd)«Βουτιά» για την μετοχή της Uniper με εξήγηση. Ο γερμανικός ενεργειακός όμιλος δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση, εξετάζοντας ένα σχέδιο διάσωσης, λόγω του ότι η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Αυτή η εξέλιξη αναγκάζει την εταιρεία κοινής ωφέλειας να αγοράζει καύσιμα στην αγορά spot σε υψηλότερες τιμές.

Η πτώση των μετοχών αγγίζει το 18% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών. Η εξασφάλιση ρευστότητας που αποζητά η Uniper στηρίζεται σε μια πιθανή αύξηση των κρατικών δανείων από την KfW ή ακόμη και άμεση επένδυση στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg TV δεν είναι πιθανό να λάβει βοήθεια από την Φινλανδία.

Η σχέση εξάρτησης της εταιρείας με τη Ρωσία

Η ενεργειακή κρίση έχει επηρεάσει πολύ όλες τις χώρες. Η Ρωσία διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 40% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με την εταιρεία, δεν μπορούν να μετακυλιστούν αυτές οι αυξήσεις κόστους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικές οικονομικές επιβαρύνσεις.

«Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τη γεωπολιτική κατάσταση και τη διάρκεια και την έκταση της περικοπής των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι μελλοντικές εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου» συμπλήρωσε ο Όμιλος.

Η Uniper βασίζεται στη Ρωσία για περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβάσεων. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και προμηθεύει πολλές βιομηχανικές εταιρείες και δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Τέλος, η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream για περίπου 10 ημέρες τον Ιούλιο, που σημαίνει πλήρη διακοπή των ροών, είναι τεράστιο τεστ για τους αγοραστές φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση της Γερμανίας φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να μην επαναφέρει τις ροές μετά την προγραμματισμένη διακοπή. Εάν συμβεί αυτό, η χώρα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να μην μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα, κάτι που μπορεί να την αναγκάσει να επιβάλει δελτίο. Άλλωστε στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χθεσινές (29/6) τοποθετήσεις του προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ, Γ. Στάσση σε ότι αφορά το σενάριο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Πρόκειται για το πιο ακραίο και αρνητικό από τα σενάρια για την ενεργειακή κρίση, το οποίο αν γίνει πραγματικότητα θα συνοδευτεί από νέα πολύ μεγάλη έκρηξη των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου ενώ οι χώρες θα λάβουν μέτρα μείωσης της ζήτησης» είπε χαρακτηριστικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης