Σημαντική είναι η μείωση της χονδρεμπορικής τιμή τους ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου
Η θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, βάζει τέλος στην παραγωγή αυξημένων εσόδων για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, είπε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας προσθέτοντας ότι το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα ενισχυθεί με περισσότερο από 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για τη συνέχιση των επιδοτήσεων.
Αμέσως μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ στο οποίο έχει ενταχθεί και η ρύθμιση για την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού (την επόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου) ο κ. Σκρέκας θα εκδώσει την υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει τις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος, με τις πληροφορίες να μιλούν για 230-240 ευρώ/MWh για το φυσικό αέριο, 200 ευρώ/MWh για τους λιγνίτες, 110 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά και 85 ευρώ/MWh για τις ΑΠΕ. Ο μηχανισμός προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα πληρώνουν στην τιμή που θα διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο αλλά οι παραγωγοί ρεύματος θα πληρώνονται με την προσδιορισμένη τιμή. Η διαφορά θα πηγαίνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και για να συνεχιστούν οι επιδοτήσεις προς τους καταναλωτές.
Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα περίπλοκο μοντέλο, για τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του οποίου εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις από το σύνολο των εμπλεκομένων στην αγορά.
Μείωση χονδρεμπορικής σε Ισπανία - Πορτογαλία
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα σημαντική είναι η μείωση της χονδρεμπορικής τιμή τους ρεύματος στην Ισπανία και την Πορτογαλία μετά την εφαρμογή του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς που ενέκρινε για τις δυο χώρες η τελευταία Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στις δυο χώρες της Ιβηρικής την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μοντέλου (13 Ιουνίου) διαμορφώθηκε στα 165,59 ευρώ/MWh (-22,6%) και ήταν η χαμηλότερη σε όλη την Ευρώπη και σχεδόν η μόνη περιοχή που παρουσίαζε πτώση, ενώ στις άλλες χώρες καταγραφόταν άνοδος.
Στην Ελλάδα την ίδια ημέρα η μέση τιμή χονδρικής είχε διαμορφωθεί στα 215,32 ευρώ/MWh με άνοδο 14,5%. Και βεβαίως η εικόνα αυτή συνεχίζεται αφού για σήμερα (22/6) στην Ισπανία και την Πορτογαλία η τιμή έχει διαμορφωθεί στα 149,86 ευρώ/MWh και είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα η μέση χονδρεμπορική τιμή για σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 313,87 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 363,66 ευρώ/MWh, στη Βουλγαρία στα 298,98 ευρώ/MWh, στη Σερβία στα 310,72 ευρώ/MWh, στην Αυστρία στα 312,96 ευρώ/MWh και στην Ελβετία που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη στα 360,73 ευρώ/MWh.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας ουδόλως έχουν επηρεάσει την αγορά της Γαλλίας με την οποία είναι διασυνδεδεμένες αφού εκεί η τιμή έχει διαμορφωθεί για σήμερα στα 352,56 ευρώ/MWh, στη Γερμανία βρίσκεται στα 295,08 ευρώ/MWh , ενώ ακόμη και στην πάντα φθηνότερη Πολωνία είναι στα 241,45 ευρώ/MWh.
Το Ιβηρικό μοντέλο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό των δυο χωρών με συνολικό ποσό 8,4 δις ευρώ. Οι δυο χώρες πληρώνουν στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο τη διαφορά μεταξύ της αγοραίας τιμής του καυσίμου και μιας ανώτατης τιμής η οποία έχει προσδιοριστεί κατ΄ αρχάς στα 40 ευρώ/MWh για έξι μήνες. Μετά την πάροδο του εξαμήνου η τιμή θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ/MWh κάθε μήνα έως τις 31 Μαΐου 2023, οπότε λήγει το μέτρο.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην αγορά ηλεκτρισμού η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν πριν από λίγες ημέρες παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημόσια ότι η ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ χρειάζεται δομικές αλλαγές, καθώς «πλέον δεν λειτουργεί και πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ».
«Πρόκειται για μία αγορά που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες μίας εικοσαετίας πριν, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ήταν χαμηλό», δήλωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι τα μέτρα της περίφημης «εργαλειοθήκης», όπως οι επιδοτήσεις και οι φοροαπαλλαγές, μπορεί να προσφέρουν μία ανακούφιση βραχυπρόθεσμα αλλά δεν αλλάζουν τη δομή της αγοράς και το γεγονός ότι οι τιμές του ηλεκτρισμού έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Η παραδοχή αυτή της κ. Φον ντερ Λάιεν έχει φέρει στο προσκήνιο νέες ιδέες και προτάσεις, για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού.
Η Πρόταση για τις δύο αγορές
Μία πρόταση που φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετό ενδιαφέρον προέρχεται από την εταιρία PRW και είναι ο διαχωρισμός της σημερινής χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού σε δύο επιμέρους αγορές, μία για την τιμή της ενέργειας που διαμορφώνεται με βάση τα ορυκτά καύσιμα και μία για την τιμή που διαμορφώνουν οι ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να διατηρηθεί το τρέχον σύστημα οριακής τιμολόγησης για την αγορά ηλεκτρισμού από ορυκτά καύσιμα και στην ξεχωριστή αγορά των ΑΠΕ, οι τιμές να καθορίζονταν τη στιγμή της δημοπρασίας, όπως προτείνει ο Mike Parr διευθυντής της PWR, εταιρείας με έδρα τη Βρετανία.
Η τελική τιμή χονδρικής θα μπορούσε να καθορίζεται από ένα μείγμα οριακών και σύνθετων τιμών ΑΠΕ και των αντίστοιχων όγκων. Η νομοθετική προσπάθεια για να γίνει αυτό είναι σχετικά περιορισμένη και σε σύντομο χρονικό διάστημα η εφαρμογή αυτού του νέου συστήματος θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 50% ή περισσότερο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PWR.
Αν υπάρχει πολιτική βούληση το νέο σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα σε λίγους μήνες, προσθέτει η εταιρία.
www.worldenergynews.gr