Ενέργεια

Gazprom: Mείωση 60% της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία σε 48 ώρες

Gazprom: Mείωση 60% της παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία σε 48 ώρες
Στα 129 ευρώ/MWh (+7,6%) το TTF για τον Ιούλιο

Από νωρίς σήμερα (16/6) ξεκίνησε η μείωση του όγκου προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η εν λόγω περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις δύο ημέρες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανοδική τροχιά του TTF για τον Ιούλιο στα 129 ευρώ/MWh (+7,6%).

Σημειώνεται ότι ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Σε χθεσινοβραδινό μήνυμά του, ο Robert Habeck ζήτησε από το κοινό να κάνει οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ' αυτή την κατάσταση», δήλωσε.

Αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, η προμήθεια ενέργειας στη Γερμανία δεν κινδυνεύει, πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης