Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κοινή πλατφόρμα για την διασύνδεση των βαλκανικών χωρών εξετάστηκε στην συνάντηση Σκρέκα - Joergensen

Κοινή πλατφόρμα για την διασύνδεση των βαλκανικών χωρών εξετάστηκε στην συνάντηση Σκρέκα - Joergensen
Στόχος ο τριπλασιασμός της αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας και η ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας με τις γειτονικές χώρες

Η διασυνδεσιμότητα των συστημάτων φυσικού αερίου των βαλκανικών χωρών αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης στην συνάντηση που είχε χθες στην Αθήνα η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul – Joergensen με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και την γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε επίσης η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Μαρία Ρίτα Γκάλι και ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μανούσος Μανουσάκης.

Η εύλογη προτεραιότητα στο ζήτημα της διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου, λόγω της ταχείας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθιστά και τις σχετικές διαδικασίες κατεπείγουσες και το ρόλο της Ελλάδας καθοριστικό. Οι υφιστάμενες αλλά και νέες υποδομές φυσικού αερίου που θα τριπλασιάσουν την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας μπορούν να στηρίξουν την διαφοροποίηση πηγών των γειτονικών υψηλά εξαρτώμενων βαλκανικών χωρών από τη Ρωσία και να συνδράμουν σημαντικά στην ενεργειακή τους ασφάλεια αλλά και στην ενίσχυση της ενεργειακής ανταγωνιστικότητας των χωρών της περιοχής. Στις προτεραιότητες που εξετάστηκαν είναι και η δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας λειτουργίας των αγορών φυσικού αερίου των διασυνδεδεμένων συστημάτων, κατά τα πρότυπα που λειτουργούν σήμερα οι διασυνδεδεμένες αγορές ηλεκτρισμού Ελλάδας- Βουλγαρίας.

O IGB στο επίκεντρο

Η Ευρωπαία αξιωματούχος έθεσε στη συνάντηση το ζήτημα της ενεργειακή αλληλεγγύης των χωρών των Βαλκανίων εν όψει και του επερχόμενου χειμώνα και της στενότητας της αγοράς φυσικού αερίου και σύμφωνα με πληροφορίες αναγνώρισε τον ρόλο της Ελλάδας και την ετοιμότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις από πλευράς υποδομών. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στην επικεφαλής της DG Εnergy την πορεία υλοποίησης του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) και του αγωγού Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, έργα που σε συνδυασμό με την αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας της Ρεβυθούσας και την λειτουργία του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης θα δώσουν τη δυνατότητα αυξημένων εξαγωγών LNG προς τις χώρες των Βαλκανίων.

Η Ελλάδα, αξιοποιώντας την δυναμικότητα του IGB και του υφιστάμενου αγωγού διασύνδεσης με την Βουλγαρία (Σημείο Σιδηροκάστρου) θα μπορεί , σύμφωνα με το ΔΕΣΦΑ περί τα 7,5- 8 δις. κμ αερίου. Αυτά θα φτάνουν μέχρι την Ουκρανία και την Ουγγαρία μέσω του αγωγού Trans Balkan Pipeline, ο οποίος παροπλίστηκε μετά την λειτουργία του Turkish Stream μέσω του οποίου φτάνει το ρωσικό αέριο στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Σερβία. Ο αγωγός τεχνικά είναι έτοιμος να λειτουργήσει σε αντίστροφη ροή και ήδη στο κομμάτι Μολδαβίας –Ρουμανίας που είναι εκτός ελέγχου της Gazprom έχουν μπει οι πρώτες ποσότητες σε αυτή την κατεύθυνση.

Το REPowerEU

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στην αξιωματούχο των Βρυξελλών και τις υποδομές φυσικού αερίου που θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο REPowerEU. Σε αυτά περιλαμβάνονται, η αναβάθμιση του εθνικού συστήματος μεταφοράς που έχει προτείνει ο ΔΕΣΦΑ και αναμένεται η έγκρισή του από τη ΡΑΕ, η εγκατάσταση της νέας νέας πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης αερίου (FSU) στη Ρεβυθούσα, το FSRU της «Διώρυγα Gas» στην Κόρινθο, η Υποθαλάσσια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Ν. Καβάλας, η αναβάθμιση δυναμικότητας των αγωγών IGB και TAP και το δεύτερο FSRU της Gastrade στην Αλεξανδρούπολη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης