Ενέργεια

ΕΕ: Μπλόκο δύο επιτροπών στο «πρασίνισμα» φυσικού αερίου και πυρηνικών

ΕΕ: Μπλόκο δύο επιτροπών στο «πρασίνισμα» φυσικού αερίου και πυρηνικών
Τα μέλη των επιτροπών περιβάλλοντος και οικονομίας υποστήριξαν με 76-62 ψήφους και τέσσερις αποχές, μια διακομματική ένσταση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν οι δύο τεχνολογίες στη λεγόμενη ταξινομία της

Δύο επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν σήμερα (14/6) σε μια προσπάθεια για να σταματήσει η  ΕΕ να χαρακτηρίζει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλει να συμπεριλάβει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια στην ταξινόμηση βιώσιμων πράσινων επιλογών και στη δημιουργία ενός εγχειριδίου επενδυτών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέλη των επιτροπών περιβάλλοντος και οικονομίας υποστήριξαν με 76-62 ψήφους και τέσσερις αποχές, μια διακομματική ένσταση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν οι δύο τεχνολογίες στη λεγόμενη ταξινομία της.

Ο διχασμός

Οι χώρες της ΕΕ και οι νομοθέτες διχάζονται, ωστόσο, ως προς το εάν το καύσιμο είναι αρκετά πράσινο για να κερδίσει αυτή την ετικέτα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρότασης, το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά δεν μπορούν να θεωρηθούν βιώσιμα με βάση τους υφιστάμενους νόμους της ΕΕ και η επισήμανση τους ως πράσινων θα προκαλούσε σύγχυση στους επενδυτές.

Η ταξινόμηση της ΕΕ στοχεύει στη διοχέτευση ιδιωτικών κεφαλαίων σε επενδύσεις που υποστηρίζουν τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, αλλά οι κανονισμοί για το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά έχουν πυροδοτήσει διαφωνίες σχετικά με τις περικοπές των εκπομπών. Αντιπυρηνικά κράτη όπως η Γερμανία επικαλούνται ανησυχίες σχετικά με τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων, ενώ τα φιλοπυρηνικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, λένε ότι μια πηγή ενέργειας χωρίς CO2 είναι κρίσιμη για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Eπίσης, το φυσικό αέριο ελέω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχει αυξήσει τις διχόνοιες σχετικά με την εξάρτησή της από τα καύσιμα. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είπαν ότι χρειάζονται επενδύσεις σε φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, ενώ άλλες λένε ότι η επισήμανση του φυσικού αερίου που εκπέμπει CO2 ως βιώσιμο θα υπονόμευε τα πράσινα διαπιστευτήρια της ΕΕ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την φετινή ανακοίνωση της Κομισιόν για το σχέδιο απόφασης, ανέφερε ότι ότι οι συγκεκριμένες μορφές ενέργειας θα ταξινομούνται ως πράσινες υπό «σαφείς και αυστηρούς όρους».Για παράδειγμα, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο θα χαρακτηρίζονται πράσινα μόνο αν οι εκπομπές τους περιορίζονται κάτω από τα 270 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά KWh. Στο σχετικό παράρτημα η «σημαντική βλάβη» ορίζεται ως εκπομπές άνω του ορίου των 270 γραμμαρίων. Αυτό σημαίνει ότι μια μονάδα φυσικού αερίου μπορεί να θεωρείται ταυτόχρονα δυνητικά βιώσιμη (βάσει του κριτηρίου των ετήσιων εκπομπών σε βάθος 20ετίας) αλλά και πηγή σημαντικής βλάβης για το περιβάλλον, με πιθανές μείζονες επιπτώσεις στους όρους χρηματοδότησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης