Το αμέσως επόμενο διάστημα το πιθανότερο πριν τα τέλη του μήνα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, το οποίο θα «υπηρετήσει» τον στόχο που θα περιληφθεί στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) για 2 GW από υπεράκτια πάρκα έως το 2030, τα οποία «μεταφράζονται» σε επενδύσεις 6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, για να προχωρήσουν και να λειτουργήσουν τα έργα θα πρέπει να προχωρήσουν οι υποβρύχιες διασυνδέσεις τους με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ρεύματος, προκειμένου να εγχέεται η ενέργεια που θα παράγουν. Αυτές αναμένεται ότι θα κατασκευαστούν από τον ΑΔΜΗΕ και όπως υποστηρίζουν στελέχη του ΥΠΕΝ, μπορεί να γίνει χρήση μέρους των κονδυλίων που θα συγκεντρώσει το Ταμείο Απανθακοποίησης των νησιών, δηλαδή ποσοστό των εσόδων από τη δημοπράτηση των 25 εκατ. αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων που έχουν εκχωρηθεί στη χώρα μας έως το 2030, για την απεξάρτηση των νησιών από τα ορυκτά καύσιμα. Το κονδύλι αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, καθώς η τιμή των δικαιωμάτων από τις αρχές του έτους έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 76.4 ευρώ/ τόνο (φτάνοντας ακόμη και τα 97 ευρώ/τόνο). Από αυτά περί τα 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα διατεθούν για τις διασυνδέσεις των υπεράκτιων πάρκων.
Oι πρώτες χρηματοδοτήσεις
Όσον αφορά στην ενίσχυση των επενδύσεων σε θαλάσσια αιολικά, εκτιμάται ότι υπάρχει πρόβλεψη στη λίστα με τις ενεργειακές υποδομές που θα υποβάλλει στην Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση προς χρηματοδότηση, μέσω του ευρωπαϊκού σχεδίου REPowerEU. Πιθανότατα το πρώτο πάρκο που λάβει χρηματοδότηση να είναι ένα από τα δύο ώριμα έργα που έχουν ήδη εξασφαλισμένη αδειοδότηση.
Να σημειωθεί ότι τα έργα που βρίσκονται σε προχωρημένη αδειοδοτική διαδικασία είναι των ομίλων Κοπελούζου και της RF Energy , οι οποίοι έχουν συμμαχήσει δημιουργώντας την εταιρεία «Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Αιγαίου Α.Ε.» η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της:
1) την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 14.6.2012, με διάρκεια 25 έτη, συνολικής ισχύος 498,15 MW στην θέση Πλάκα της δημοτικής ενότητας Μούδρου στη Λήμνο, και
2) την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από θαλάσσιο αιολικό πάρκο, η οποία εκδόθηκε την 19.9.2012, με διάρκεια 25 έτη, για την ανάπτυξη θαλάσσιου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 216 MW, στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Αλεξανδρούπολης.
Η παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων
Όσον αφορά στο πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων πάρκων, ένα από τα σχέδια που φαίνεται να είχε προκριθεί το τελευταίο διάστημα για παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων, ήταν ότι από έναν μειοδοτικό διαγωνισμό, ο επενδυτής θα κατακυρώνει το «οικόπεδο», αλλά και «ταρίφα». Ωστόσο, και αυτό δύσκολα θα προχωρήσει.
Ο προβληματισμός των στελεχών του ΥΠΕΝ έγκειται στο γεγονός ότι, στην Ολλανδία όπου «δουλεύει» ένα παρόμοιο σχήμα, το κράτος έχει κάνει όλη την προεργασία και παραχωρεί οικόπεδα πλήρως αδειοδοτημένα, κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας. Το πιό σχήμα τελικά θα προχωρήσει φαίνεται ότι παραμένει «μήλον της έριδος» μεταξύ επενδυτών και υπουργείου.
Οι τρεις εναλλακτικές λύσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι αφορούν:
- Το Δημόσιο να επιλέγει θαλάσσιες περιοχές τις οποίες θα προχωρά αδειοδοτικά έως ένα σημείο και θα τις παραχωρεί στη συνέχεια στους επενδυτές.
- Μια άλλη πρόταση είναι να δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να εξετάζουν τα οικόπεδα πριν τον μειοδοτικό διαγωνισμό ώστε να έχουν όλα τα δεδομένα πριν την υποβολή προσφορών.
- Επίσης, ένα τρίτο μοντέλο υποστηρίζει μια διαδικασία με προέγκριση δέσμευσης μιας ευρύτερης θαλάσσιας έκτασης, στην οποία ο φορέας του έργου θα κάνει έρευνες και μετρήσεις πριν αιτηθεί την τελική χωροθέτηση του έργου.
Ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον
Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, από Έλληνες και ξένους «παίκτες», οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή για πάνω από έναν χρόνο περιμένοντας το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο, όπως είναι η νορβηγική Equinor, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (σε σύμπραξη με την Ocean Winds των EDP και Engie), η Mytlineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil με την Masdar, η ΔΕΗ, η αμερικανική Quantum Energy Partners, η οποία αναπτύσσει ήδη έργα με την ΕΝΤΕΚΑ κ.ά.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ωστόσο για offshore πάρκα, οδηγεί και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις, όπως είναι τα σχέδια της Βιοχάλκο να δημιουργήσει στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Sovel στον Αλμυρό Βόλου μια μονάδα κατασκευής πλωτήρων για θαλάσσια αιολικά πάρκα, με ενσωματωμένο τον πυλώνα της ανεμογεννήτριας, μια παγκοσμίως πρωτοποριακή επένδυση, ύψους 70 με 100 εκατ. ευρώ, βασισμένη σε τεχνολογία αιχμής που θα «παντρέψει» την τεχνογνωσία της «Ελληνικά Καλώδια» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου». Στην αγορά των υπεράκτιων αναμένεται ότι θα μπουν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τα οποία έχουν εξαγοραστεί από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, αλλά και άλλες λιμενικές εγκαταστάσεις.
Γενικότερα, τα νερά του Αιγαίου μπορούν να φιλοξενήσουν κυρίως πλωτά αιολικά συνολικής ισχύος 35 – 40 GW. Ως ιδανικές περιοχές έχουν εντοπιστεί θαλάσσια ύδατα στις Κυκλάδες, στο Βόρειο Αιγαίο (μεταξύ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου), στα Δωδεκάνησα (στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου) και μεταξύ Κρήτης και Καρπάθου.
www.worldenergynews.gr