Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αδιέξοδα στην ΕΕ με αντιδράσεις της Ιταλίας για τα "κέρδη" Ουγγαρίας αλλά και Γερμανίας

Αδιέξοδα στην ΕΕ με αντιδράσεις της Ιταλίας για τα
Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία διατηρούν το καθεστώς τροφοδοσίας ως έχει
Σχετικά Άρθρα
Αναβολή επ΄αόριστον για το εμπάργκο πετρελαίου από αγωγούς και αντιδράσεις από χώρες όπως η Ιταλία, ότι θα πληρώσουν αυτές τα σπασμένα, οδηγεί σε ναυάγιο την Σύνοδο Κορυφής.
Η νέα άνοδος των τιμών του πετρελαίου σαν αποκύημα αυτού του προβλήματος εντείνει τα προβλήματα των οικονομιών, ενισχύει τις πληθωριστικες προσδοκίες και αναδεικνύει τα προφανή αδιέξοδα.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χώρες όπως η Ουγγαρία, που εξαρτάται κατά 58% από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, αλλά και η Σλοβακία, που εξαρτάται κατά 96%, καθώς και η Τσεχία, που εξαρτάται κατά 50%, χρειάζονται ένα ικανό διάστημα προκειμένου να στήσουν τις νέες υποδομές που θα χρειαστούν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με βάση τα παραπάνω, οι χώρες που πλήττονται περισσότερο ζητούν εγγυήσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, καθώς οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από τη σχέση με τη Μόσχα και σε περίπτωση που διακοπεί απότομα η συνδιαλλαγή με τη Ρωσία, εγκυμονεί ο κίνδυνος ολικής κατάρρευσης.

Σλοβακία και Τσεχία δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στις απαιτούμενες αλλαγές, αλλά η Ουγγαρία δήλωσε απρόθυμη να ακολουθήσει, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά και εκνευρισμό για τη στάση της.

Το σχέδιο που συζητείται, είναι το εμπάργκο τροφοδοσίας ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και η εξαίρεση από το εμπάργκο μέχρι το τέλος του έτους, της τροφοδοσίας μέσω του αγωγού Ντρούσμπα.
poster

Σε καθεστώς εξαίρεσης εξετάζεται να μπει και η Γερμανία, μαζί με τις άλλες χώρες, ωστόσο η συγκεκριμένη επιλογή προκάλεσε αντιδράσεις και από χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιταλία ή η Ολλανδία οι οποίες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την εξαίρεση του συγκεκριμένου αγωγού από τις κυρώσεις.

Σε… 22 μέρες, στην τακτική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 22 και 23 Ιουνίου, παρέπεμψε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, για να βρεθεί λύση στο «Γόρδιο δεσμό» του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εάν η έκτακτη σύνοδος κορυφής δεν καταλήξει σε συμφωνία.

«Η επόμενη συζήτηση για το τι συμβαίνει με το πετρέλαιο των αγωγών θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο ηγετών, καθώς το θέμα είναι πολύ πολιτικό», είπε ο Ούγγρος στους υπόλοιπους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, σύμφωνα με δύο διπλωμάτες που επικαλείται το Politico.


Ναυάγιο

Ακόμα ένα «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για την επιβολή embargο στο ρωσικό πετρέλαιο, αφήνει έκθετη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κι αυτό διότι, η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και ο φόβος για εκτόξευση της ακρίβειας, δένει τα χέρια των κρατών-μελών.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, χαμήλωσε τον πήχη για επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά στις κυρώσεις κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σήμερα και αύριο (30-31/5/2022).
«Δεν έχουμε καταλήξει για το νέο πακέτο κυρώσεων» δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής και συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν χαμηλές προσδοκίες για επίλυση του θέματος τις επόμενες 48 ώρες».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz, ο οποίος δήλωσε ότι δεν περιμένει άμεσα συμφωνία.
Εκτίμηση ωστόσο ότι θα υπάρξει συναίνεση «αργά ή γρήγορα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελπίδα για την πολεμική εμπλοκή

Παράλληλα στις πρώτες ενδείξεις για αποκλιμάκωση περιλαμβάνεται η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι αποκλείει το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων που «μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκάλεσε απογοήτευση στο Κίεβο, καθώς απέκλεισε το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS), που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης