Την μεγάλη σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στη σχέση Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας και την προοπτική επενδύσεων στη χώρα μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη σημερινή του συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Khalid bin Abdulaziz Al Falih.
Κατά τη συνάντηση βασικό αντικείμενο ήταν οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας σε τομείς όπως της ενέργειας, του τουρισμού, της ναυτιλίας, του πολιτισμού, της υγείας και των αγροδιατροφικών προϊόντων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και τη δέσμευση του Διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας κατά την τελευταία τους συνάντηση, για απτά αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής εταιρικής σχέσης.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη, ότι η προσέλκυση άμεσων επενδύσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης και εξέφρασε την πρόθεσή του να εντείνει την αμοιβαία επωφελή συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Σημείωσε τέλος, ότι προσβλέπει σε νέα συνάντηση με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, κατά την προγραμματιζόμενη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα.
Ο Σαουδάραβας υπουργός ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να συμμετάσχει σε διμερές Επιχειρηματικό Forum και να συμπροεδρεύσει αύριο στις εργασίες της 5ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του ότι το όραμα που μοιράζεται ο κ. Μητσοτάκης και ο Διάδοχος του θρόνου στη Σ. Αραβία, σε διάφορα πεδία "πλέον υλοποιείται στην πράξη, στο πεδίο, και σε επίπεδο συνδεσιμότητας, είτε αυτό αφορά τον ψηφιακό τομέα, το εμπόριο, τις υλικοτεχνικές υποδομές (logistics), τις επενδύσεις, τον τουρισμό".
Οι συμμετοχές
Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν περισσότερες από 100 ελληνικές εταιρίες ενώ αύριο Τρίτη θα διεξαχθεί και η 5η Συνεδρίαση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Σαουδικής Αραβίας, στην οποία θα προεδρεύσουν υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης και ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλέχ.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αράβων, που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών βρίσκονται εκτός από την ενέργεια και σημαντικοί άλλοι τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, η αγροτοδιατροφή.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα «επισφραγιστούν» οι συμφωνίες που κλείστηκαν κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι και θα διερευνηθούν περαιτέρω συνεργασίες. Ιδιαίτερα σημαντικές θεωρούνται οι συναντήσεις που θα έχουν οι εκπρόσωποι επιχειρήσεων- κολοσσών στον ενεργειακό τομέα όπως η ACWA POWER και ARAMCO, οι οποίοι συμμετέχουν στην αποστολή και δεν αποκλείεται να συμφωνηθούν συνεπενδύσεις σε μεγάλα ενεργειακά κατασκευαστικά projects. Σημειώνεται ότι από τις επιχειρηματικές συναντήσεις που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο στο πλαίσιο του Ελληνοσαουδαραβικού Επιχειρηματικού Φόρουμ στο Ριάντ διαφάνηκε το ενδιαφέρον της εισόδου στην ελληνική αγορά μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης υποδομών παραγωγής καθαρής ενέργειας, της ACWA POWER.
H Motor Oil
Το ενδιαφέρον της εταιρείας που διεξήγαγε συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων κατασκευαστικών της χώρας που έχουν και σημαντική δραστηριότητα στις ΑΠΕ, είναι η σταδιακή είσοδός της στην ελληνική αγορά, αρχικά με την ανάπτυξη ενός πάρκου ΑΠΕ ισχύος 300 MW και αργότερα να αναπτύξει μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια. Επίσης η εταιρεία θέλει να συνεργαστεί και στο κομμάτι της ανάπτυξης του υδρογόνου, όπου η ίδια έχει επενδύσει ήδη πολλά κεφάλαια.
Ένας τομέας στον οποίο επιδεικνύει σημαντικό ενδιαφέρον ο όμιλος Motor Oil μέσω του προγράμματος Blue Med αλλά και με δυναεργαία που έχει συνάψει με τη ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι η ACWA POWER, που κατασκευάζει, επενδύει και διαχειρίζεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εργοστασίων αφαλάτωσης νερού με 65 assets σε λειτουργία ή υπό προχωρημένη κατασκευή σε 12 χώρες, αναπτύσσει σήμερα ένα mega project 5 δισ. δολαρίων για τη δημιουργία μονάδας πράσινου υδρογόνου στην πόλη Neom δυναμικότητας 5GW.
ΕΛΠΕ - Aramco
Εξάλλου προς συμφωνία για την προμήθεια πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία με τον ενεργειακό κολοσσό Aramco, βρίσκονται και τα Ελληνικά Πετρέλαια, κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της απεξάρτησης της χώρας από την Ρωσική ενέργειας. Μεταξύ των επενδυτών που τοποθετούνται στα ενεργειακά assets στην Ελλάδα σημαντική θέση κατέχει και η Mubadala, το sovereign fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διαχειρίζεται assets ύψους περίπου 243 δισ. δολαριών είναι και το δεύτερο σε εμβέλεια κρατικό επενδυτικό ταμείο των Εμιράτων.
Η εταιρεία το 2018 είχε μπει για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά, συμπράττοντας με την Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ στη συνέχεια εξαγόρασε τις εταιρείες Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα για να δημιουργήσει ένα μεγάλο ευρωπαϊκό σχήμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.
H ΜASDAR
Επίσης μέσω της Masdar, οι Αραβες είχαν συμφωνήσει για την ανάπτυξη σε κοινοπραξία με τη φινλανδική Taaleri Energia, ηλιακό φωτοβολταϊκό έργο 65 MW στη Βοιωτία. Το έργο θα υλοποιηθεί από την κοινοπραξία των δύο εταιρειών, Masdar – Taaleri Generation (MTG), που αποτελεί όχημα ανάπτυξης νέων έργων AΠE στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στο project συμμετέχουν επίσης ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου και ο όμιλος Βασιλάκη μέσω της Autohellas.
Μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ριάντ και τη συνάντησή του με τον διάδοχο του εμιρατινού θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναγιάν, η Masdar συμφώνησε με τη Motor Oil για την εξέταση ανάπτυξης υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Eλλάδα. Σημειωτέον ότι η Motor Oil υπέγραψε και μια στρατηγική συμφωνία-πλαίσιο με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Aμπού Ντάμπι (ADNOC) για διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, η οποία συμπεριλαμβάνει τη μονάδα FSRU της θυγατρικής του ομίλου Διώρυγα Gas στους Άγιους Θεοδώρους.
www.worldenergynews.gr