O Έλληνας πρωθυπυργός παίρνοντας τον λόγο μετά το καλωσόρισμα του Αμερικανού προέδρου κατά την έναρξη της δεξίωσης, που έγινε προς τιμήν του ελληνικού προεδρικού ζεύγους, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ενεργειακά αναφερόμενος στα εξης:
- Την ανάγκη να ληφθούν υπόψιν τα τιμήματα που πληρώνουν κοινωνίες και επιχειρήσεις από το κόστος του πολέμου στην ενέργεια.
- Την ανάγκη ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των οικονομιών για την αποτροπή των υψηλών τιμών φυσικού αερίου.
- Την ανάπτυξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο με βάση το FSRU της Αλεξανδρούπολης
Τη δεύτερη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, έπειτα από εκείνη επί προεδρίας Donald Trump, τον Ιανουάριο του 2020, πραγματοποιεί απόψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής Προεδρίας, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τα 201 χρόνια της ελληνικής ανεξαρτησίας, με τις δύο πλευρές να τονίζουν ότι η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Όπως μάλιστα υπογράμμισαν, οι διαρκείς δεσμοί μεταξύ των κοινωνιών των δύο χωρών έχουν καθορίσει τους διμερείς δεσμούς για περισσότερους από δύο αιώνες.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, καθώς οι δύο ηγέτες εξέτασαν την ισχυρή και αυξανόμενη αμυντική συνεργασία, τις κοινές δημοκρατικές αξίες και τη δέσμευσή για την περαιτέρω επέκταση του διμερές εμπορίου και των επενδύσεων. Επιπλέον, συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής υποστήριξής στις προσπάθειες επιβολής κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της, και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τον λαό και την κυβέρνηση της Ουκρανίας» τονίζεται.
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας - ΗΠΑ, αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στην ατζέντα θα περιληφθούν επίσης διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μπροστά στις κάμερες, ο Joe Biden υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόνισε ότι η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι μόνο, καθώς στόχος είναι και η εμβάθυνση των καλών σχέσεων των δύο χωρών, που «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από ποτέ».
Ενέργεια, ασφάλεια και κλιματική αλλαγή είναι τα θέματα επίσης που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε για τα καλά λόγια που άκουσε. «Γιορτάζω με εσάς τα 201 έτη από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.
Οι προπάτορές σας εμπνεύστηκαν από την Αρχαία Ελλάδα, έτσι και οι δικοί μας από την Αμερικανική Επανάσταση.
Οι δυο χώρες μας βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πολεμήσαμε δύο παγκοσμίους πολέμους μαζί, έτσι είμαστε αλληλέγγυοι και στην Ουκρανία», τόνισε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι καλές σχέσεις δεν έγκειται μόνο στην Άμυνα, αλλά και στο εμπόριο και στις εταιρικές σχέσεις.
Όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και η συνεργασία αυτή αποδίδει καρπούς σε οικονομικό, διπλωματικό και αμυντικό επίπεδο.
Η κρισιμότητα έγκειται στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στις αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία με αιχμή την ενέργεια.
Η ατζέντα της συνάντησης
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, κάτι που επισφραγίστηκε και με την πρόσφατη ψήφιση της τροποποίησης της MDCA, την περασμένη Πέμπτη.
Η ατζέντα της συνάντησης με τον κ. Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνει διμερή ζητήματα Ελλάδας-ΗΠΑ και φυσικά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στην ατζέντα θα περιληφθούν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ενώ βέβαιο θεωρείται πως στο πλαίσιο αυτό θα τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος και ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα.
Πολύ ψηλά στην ατζέντα και τα ενεργειακά, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών.
www.bankingnews.gr