Πλέον καθυστερημένο έργο η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ δείχνει τεχνική έκθεση

Πλέον καθυστερημένο έργο η αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ δείχνει τεχνική έκθεση
Τον χειρότερο βαθμό 4 πήρε το εγχείρημα σε έκθεση του Ταμείου Ανάκαμψης

Η αρχή για την αναδιάρθρωση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) έγινε στα μέσα του περασμένου μήνα με ρυθμίσεις που προώθησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε νόμο του υπουργείου Οικονομικών.
Παρόλα αυτά, η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΑΠΕ, στην πρόσφατη τεχνική έκθεση προόδου του Ταμείου Ανάκαμψης για τα έργα του ΥΠΕΝ, σε μια κλίμακα κινδύνου από 1 έως 4, παίρνει 4.
Με απλά λόγια, η μεταρρύθμιση δύσκολα θα υλοποιηθεί στην ώρα της.

Και αυτό διότι, παρότι έχει γίνει το ενδιάμεσο βήμα με τις σχετικές ρυθμίσεις για τον προσδιορισμό και τη συνοπτική περιγραφή των αναγκαίων κανονιστικών αποφάσεων, απαιτείται επιπλέον τροποποίηση και του κανονισμού του ΔΑΠΕΕΠ (secondary legislation). Όπως σημειώνεται στην τεχνική έκθεση, αυτό το δευτερογενές πλαίσιο είναι απαιτητικό γιατί πρέπει να εξεταστεί από τη ΡΑΕ και στη συνέχεια να τεθεί σε διαβούλευση. «Το ενδιάμεσο που είναι η διαβούλευση δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Να θυμίσουμε ότι ο ΕΛΑΠΕ, όπως καθορίστηκε από τα αντίστοιχα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και θεσμοθετήθηκε από το ΥΠΕΝ μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και δημιουργούνται δύο νέοι υπολογαριασμοί:

  • Ο Υπολογαριασμός νέων έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Αυτός θα αφορά σε έργα τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία από 1η Ιανουαρίου 2021. Ο συγκεκριμένος υπολογαριασμός θα πρέπει να έχει τεθεί σε λειτουργία έως τις 30 Ιουνίου 2022. Πρέπει να σημειωθεί ότι η δημιουργία του αποτελεί προϋπόθεση ώστε ο ΕΛΑΠΕ να λάβει ενίσχυση ύψους 202 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Ο Υπολογαριασμός συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Από τον υπολογαριασμό αυτόν θα αποζημιώνονται οι κάτοχοι των σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Oικονομική βιωσιμότητα

Βασικός στόχος της αναδιάρθρωση του νέου λογαριασμού ΑΠΕ είναι οι νέοι μηχανισμοί που θα περιλαμβάνει να εξασφαλίζουν την οικονομική βιωσιμότητα και σε περίπτωση απρόβλεπτων ελλειμμάτων.

Επίσης, η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση που έχει περιληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει και τη θέση σε ισχύ του συστήματος εμπορίας εγγυήσεων προέλευσης (πράσινα πιστοποιητικά) το οποίο θα επιτρέψει στους καταναλωτές να υποστηρίξουν την «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ σε εθελοντική βάση.

Για το σύστημα εγγυήσεων, η ΕΕ έχει ζητήσει να της υποβληθεί το σχέδιο νόμου (draft primary legislation) προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι καλύπτει τις απαιτήσεις που θέτει το σχετικό ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πηγές του ΔΑΠΕΕΠ, έχει ξεκινήσει η επεξεργασία του σχετικού νόμου και του ρυθμιστικού πλαισίου, έτσι ώστε σύντομα να έχει διαμορφωθεί το καθεστώς και η αγορά των εγγυήσεων προέλευσης. Μάλιστα, έχει ανατεθεί σε εταιρεία να φτιάξει την πλατφόρμα των δημοπρασιών για τις εγγυήσεις προέλευσης, υποστηρίζοντας ότι έως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης