Τα ενεργειακά είναι στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Biden αύριο 16/5 στην Ουάσιγκτον.
Η Ελλάδα αποκτά ειδικό βάρος σαν κόμβος της Ανατολικής Μεσογείου με την ανάπτυξη των υποδομών των FSRU, δηλαδή των δύο της Αλεξανδρούπολής και του Dioriga Gas.
Παράλληλα προχωρούν και οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ ενώ οι διασυνδέσεις στις οποίες ο ΑΔΜΗΕ παίζει κομβικό ρόλο με Αύγυπτο, Κύπρο αλλά και Βουλγαρία, Ιταλία και ενδεχομένως με Αλβανία και Τουρκία θα έχουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο. Το ζήτημα των υδρογονανθράκων είναι επίσης ένα θέμα με δύο σκέλη.
Το πρώτο αφορά τον υπάρχον σχεδιασμό και το δεύτερο το Ανατολικό Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι ο EAST MED είναι μια αμφισβητίσιμη επένδυση, που ακόμα είναι ανοιχτή, όπως και οι ισορροπίες με την Τουρκία, η οποία θα έχει αυξημένο ρόλο στις διασυνδέσεις αγωγών με την Ουκρανία με τη νέα πραγματικότητα, που διαμορφώνεται.
Γενικά το πακέτο Μητσοτάκη στα ενεργειακά είναι πολύ πλούσιο και εξυπηρετεί τη νέα στρατηγική ενεργειακών ισορροπιών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο κόμβος μεταφοράς αερίου και καθαρής ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ως εκ τούτου να συμβάλει ενεργά στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αλλά και στη διαφοροποίηση των ενεργειακών διαδρομών και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Παράλληλα η αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα διμερών και μη ζητημάτων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του σχήματος 3+1 θα τεθούν επί τάπητος θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -ζήτημα κρίσιμο για τη Δύσημ στο οποίο η κυβέρνηση τονίζεται ότι πήρε σαφή και ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή παρέχοντας ανθρωπιστική και αμυντική στήριξη και αποδεικνύοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε εταίρους που απειλούνται, αλλά και εφαρμόζοντας στην πράξη το Διεθνές Δίκαιο στην ευρωπαϊκή και συμμαχική αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ατζέντα των συνομιλιών
Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, J. Biden, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 16/5, θα τεθούν επί τάπητος σειρά κρίσιμων θεμάτων, σύμφωνα με το Bankingnews.gr.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης , ο οποίος πραγματοποιεί την επίσκεψη στις ΗΠΑ στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και των τουρκικών προκλήσεων, έχει ήδη θέσει το θέμα των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος ως ζήτημα που υπονομεύει και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που απαιτείται ενότητα. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως θα τεθεί το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.
Μάλιστα, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να έχει και εξοπλιστικά οφέλη, σε μια στιγμή που η Τουρκία εδώ και καιρό ζητά να αγοράσει 40 νέα μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει 80, εκφράζοντας αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο πώλησης νέων αμερικανικών εξοπλισμών στον Τουρκία. Ακόμη, η Αθήνα θα ζητήσει να συμμετάσχει στη γραμμή παραγωγής των F-35, αναλαμβάνοντας την παραγωγή τμήματος του αεροσκάφους που θα κατασκευάζεται στην ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) και να προμηθευτεί σε δεύτερο χρόνο μια μοίρα αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει προετοιμαστεί ένα προσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνάντηση των δύο ηγετών.
Σημειώνεται ότι στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύσουν τον Κ. Μητσοτάκη ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για τις κινήσεις της Τουρκίας και μάλιστα, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παρουσιάσει χάρτες με τις τουρκικές παραβιάσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση των δύο ηγετών, θα ακολουθήσει δεξίωση στον Λευκό Οίκο από το ζεύγος Biden προς τιμήν του ζεύγους Μητσοτάκη, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η δεξίωση είναι ενδεικτική του επιπέδου, αλλά και του βάθους και εύρους των σχέσεων, στις οποίες έχει συμβάλει τα μέγιστα και η ελληνική ομογένεια, με την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος διατηρεί παραδοσιακά καλές σχέσεις.
Τα F-35
Τις ελληνοαμερικανικές συνομιλίες θα απασχολήσει και πιθανή περαιτέρω συνεργασία σε αμυντικούς εξοπλισμούς, με βασική επιδίωξη την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας αλλά και της άμυνας της χώρας και με στόχο η Ελλάδα να είναι συμπαραγωγός στα F-35 και να αγοράσει τα μαχητικά 5ης γενιάς. Την ώρα που η Τουρκία έχει αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς και διατήρησης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400, που της "κοστίζουν" στις σχέσεις της με την Αμερικανική κυβέρνηση.
Νέες επενδύσεις
Η συνάντηση των δύο ηγετών Μητσοτάκη – Μπάιντεν θα έχει και οικονομική διάσταση, στην οποία δίνεται βαρύνουσα σημασία και έχει στόχο την προσέλκυση ακόμη περισσότερων επενδύσεων. Το κλίμα που καλλιεργείται και από την αμερικανική πλευρά είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί μία ελκυστική αγορά για επενδύσεις και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αμερικανικά κεφάλαια περιμένουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία. Ήδη άλλωστε, πολλοί πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν προχωρήσεις σε επενδύσεις στην Ελλάδα όπως η Pfizer και η Microsoft στη Θεσσαλονίκη, η Amazon Web Services, η JP M;organ κ.ά. Δίνοντας ώθηση να ακολουθήσουν και άλλες.
Ουκρανία
Ασφαλώς από την ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν θα μπορούσε να λείψει το ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εστιάζει στον ξεκάθαρο στρατηγικό προσανατολισμό που έχει η Ελλάδα και τη συμμαχική στάση που τηρεί, γεγονός που αποδεικνύει και αναδεικνύει την αξιοπιστία της χώρας αλλά και το πως λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητα και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία που παλινωδεί μεταξύ δύσης και Ρωσίας επιδιώκοντας παζάρια.
www.worldenergynews.gr