Ενέργεια

Ιταλία: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 7 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των ενεργειακών τιμών

Ιταλία: Τι περιλαμβάνει το πακέτο των 7 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των ενεργειακών τιμών

 Ο Ντράγκι θα μειώσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι τις αρχές Ιουλίου - Το πακέτο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις, εγγυήσεις τραπεζικού χρέους

 

Η Ιταλία πρόκειται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο τόνωσης ύψους έως και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να βοηθήσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφεραν τα συνδικάτα. μετά από συνάντηση με την κυβέρνηση.

Το νέο κίνητρο προστίθεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη προϋπολογιστεί από τον Ιανουάριο για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για τις τιμές του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και της βενζίνης

Η Ιταλία, της οποίας οι δύο κορυφαίες τράπεζες έχουν σημαντική έκθεση στη Ρωσία και η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Μόσχα για τις ενεργειακές της ανάγκες, έχει δει τις προοπτικές ανάπτυξής της να επιδεινώνονται απότομα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με προσχέδιο διατάγματος που είδε το Reuters, η Ρώμη σχεδιάζει να παρατείνει έως τις 8 Ιουλίου τη μείωση κατά 25 σεντς ανά λίτρο στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στις τιμές των καυσίμων στην αντλία, η οποία διαφορετικά θα έληγε τη Δευτέρα.

Εκμεταλλευόμενη την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, η κυβέρνηση θα προσφέρει επίσης κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια και έως και 400.000 ευρώ σε επιχορηγήσεις για να βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται από κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Το πακέτο άφησε τα συνδικάτα απογοητευμένα. «Αυτό δεν είναι αρκετό», είπε ο Maurizio Landini, επικεφαλής της CGIL, της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Ιταλίας.

Χρηματοδότηση

Η Ρώμη στοχεύει να χρηματοδοτήσει τα περισσότερα από τα νέα μέτρα χωρίς επιπλέον δανεισμό, χάρη στα δημοσιονομικά περιθώρια των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο ως αποτέλεσμα των υψηλότερων φορολογικών εσόδων και των χαμηλότερων δαπανών από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Παρά την πίεση του συνασπισμού και της ένωσης για αύξηση του δανεισμού για να αποτρέψει την ύφεση, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να τηρήσει τον στόχο που τέθηκε το φθινόπωρο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος στο 5,6% της εθνικής παραγωγής από 7,2% το 2021.

Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώσει επίσης σχέδια για τη μείωση της εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό φυσικό αέριο και την επιτάχυνση της ανάπτυξης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Τα σχέδια της Ιταλίας περιλαμβάνουν την επανενεργοποίηση ορισμένων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και, εάν χρειαστεί, τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης