Μια πιθανή παρέμβαση που επηρεάζει τον μηχανισμό καθορισμού της τιμής, ως διοικητικό μέτρο θα μπορούσε να δημιουργήσει υψηλό κίνδυνο ρυθμιστικής αβεβαιότητας
Οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να συμφωνήσουν σε τρόπους διαχείρισης των αυξανόμενων τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, που εκτοξεύθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έπληξε την καταναλωτική δύναμη σε ολόκληρο το μπλοκ.
Η Ισπανία και η Πορτογαλία έλαβαν άδεια τον Μάρτιο να λάβουν τα δικά τους προσωρινά μέτρα για τον περιορισμό των τιμών και αναζητούν τρόπους περιορισμού των επιπτώσεων του ακριβού αερίου, το οποίο συχνά καθορίζει τη συνολική τιμή στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε ότι η απλούστερη επιλογή είναι να περιοριστεί η τιμή στην οποία οι μονάδες φυσικού αερίου μπορούν να πουλήσουν την ισχύ τους στην αγορά.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Πορτογαλίας Χοσέ Ντουάρτε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη υπό διαπραγμάτευση.
Ανησυχία για πιθανή ρυθμιστική περέμβαση
OMIP και OMIClear, έγραψαν στον Υπουργό Ενέργειας της Ισπανίας για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. «Κατά τη γνώμη μας, μια πιθανή ρυθμιστική παρέμβαση που επηρεάζει τον μηχανισμό καθορισμού της τιμής για το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, ως διοικητικό μέτρο που δεν συνδέεται με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς και που αποκλίνει από το μοντέλο καθορισμού τιμών που είναι κοινό σε όλη την Ευρώπη, θα δημιουργούν υψηλό κίνδυνο ρυθμιστικής αβεβαιότητας», ανέφεραν στην επιστολή με ημερομηνία 22 Απριλίου.
Οποιεσδήποτε αλλαγές πρέπει να γίνουν "σε αρμονία με την υπόλοιπη ΕΕ", ανέφερε η επιστολή. Η ισπανική ένωση παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας AELEC - που αποτελείται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας EDP, Endesa, Iberdrola και Viesgo - εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για τις πιθανές ακούσιες συνέπειες οποιουδήποτε μηχανισμού για τη δημιουργία τιμής αναφοράς στο αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με επιστολή προς ευρωπαίους αξιωματούχους με ημερομηνία 8 Απριλίου και επικαλείται το Reuters.
Η AELEC εκτιμά ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα κοστίσει περισσότερο από ό,τι θα εξοικονομούσε και πρότεινε ότι θα ενθαρρύνει ακόμη και τη χρήση φυσικού αερίου.
Επίσης ανέφερε ότι δεν είχε ζητηθεί η γνώμη των μελών της και στήριξε τα σχόλιά της σε έγγραφα που διέρρευσαν, καθώς δεν υπήρχε επίσημη επικοινωνία από τις ισπανικές ή πορτογαλικές αρχές εκείνη τη στιγμή.
Ριμπέρα και ο Ντουάρτε συνάντησαν την επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις Βρυξέλλες την Τρίτη και συζήτησαν την κοινή τους πρόταση και να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες του ιβηρικού μηχανισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Ισπανίας.
Το OMIP (Operador do Mercado Ibérico de Energia – Pólo Português, S.G.M.R., S.A.) είναι το χρηματιστήριο παραγώγων MIBEL που διασφαλίζει τη διαχείριση της αγοράς από κοινού με την OMIClear, εταιρεία που ανήκει στην OMIP και την OMIE (το χρηματιστήριο spot), η οποία εκτελεί τον ρόλο του Γραφείου Εκκαθάρισης και Κεντρικός Αντισυμβαλλόμενος για πράξεις που πραγματοποιούνται στην αγορά.
www.worldenergynews.gr