Ενέργεια

Κρεμλίνο: Οι προετοιμασίες της Gazprom για τις εισπράξεις σε ρούβλια

Κρεμλίνο: Οι προετοιμασίες της Gazprom για τις εισπράξεις σε ρούβλια
Συνεχίζονται οι διεργασίες και ο προγραμματισμός για τα νέα δεδομένα στις ενεργειακές συναλλαγές

Το Κρεμλίνο δια στόματος Peskov ανέφερε σήμερα (16/4) ότι η Gazprom εφαρμόζει το προεδρικό διάταγμα για την επιβολή πληρωμής για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, χωρίς να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις, όταν ρωτήθηκε για τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το σχέδιο της Ρωσίας, αναμεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα πρέπει να πληρούν επιπλέον απαιτήσεις. Μεταξύ αυτών και μια δήλωση, βάσει της οποίας θα αναφέρεται ότι οι συμβατικές τους υποχρεώσεις έχουν ολοκληρωθεί μόλις καταθέσουν μη ρωσικά νομίσματα.

«Όλες οι επαφές με τους αγοραστές φυσικού αερίου έγιναν μέσω της Gazprom, επομένως η εταιρεία θα δημοσιεύσει πληροφορίες για τα αποτελέσματα των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.

Παράλληλα, πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες με τους αγοραστές φυσικού αερίου και που αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι δεν υπάρχει σαφήνεια για το πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο, αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν. Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ζήτησε από τις χώρες που χαρακτηρίζει «μη φιλικές» να συμφωνήσουν να εφαρμόσουν το σχέδιο βάσει του οποίου θα ανοίγουν λογαριασμούς στην Gazprombank και θα πραγματοποιούν πληρωμές σε ευρώ ή δολάρια που θα μετατρέπονται σε ρούβλια.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις -και οι εταιρείες που έχουν συμβόλαια με την Gazprom- εξακολουθούν να προσπαθούν να ερμηνεύσουν το διάταγμα και να κατανοήσουν τι σημαίνει η εφαρμογή του στην πράξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης